Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крушари и Хършова заедно ще рекламират природата и културата си

03 септември 2019, 19:45 часа • 3911 прочитания

Резултатите по проект "Трансграничен съюз в сянката на историята", по който работят добруджанската община Крушари и румънската Хършова, бяха представени днес.

Официално е открит изграденият в рамките на проекта лапидариум, където са изложени находки от късноантичната крепост Залдапа край днешното село Абрит.

Активно се работи по подобряване на туристическата инфраструктура и нейната достъпност. Създаден е трансграничен туристически маршрут Залдапа – Суходолие – Карсиум.

Предстои закупуването на 20 велосипеда, с които да се предлагат еднодневни обиколки в Суходолието.

Проектът е на стойност близо 3,203 млн. евро и се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния – България. Изпълнява се от май 2017 г. и ще приключи през май 2020 г.

Целта е устойчиво използване на природното и културно наследство в трансграничния регион Добрич – Констанца (Хършова - Крушари) чрез развитие и насърчаване на съвместен туристически продукт Залдапа – Суходолие – Карсиум.

Това е първият съвместен проект на двете общини, но Хършова изпълнява три проекта с български партньори, каза кметът на румънския град Виорел Йонеску. По негови данни в рамките на този проект в Хършова е трансформиран жилищен комплекс в музей, асфалтирана е улица, водеща до музейния комплекс, а бившият Дом на педагога ще бъде превърнат в библиотека. Амбицията е изложените в музея експонати да привличат не само румънски граждани, но и чужди туристи.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес