Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И протестантските общности в Добрич излязоха на улицата

11 ноември 2018, 16:35 часа • 7479 прочитания

С химна на България започна протестът на представители на над 10 евангелско-протестантски църкви в Добрич.

„Извършва се национализация на вярата, държавата ще се превърне в работодател на църквите, налага се държавен контрол върху проповядването, а неспециалисти ще контролират процеса на религиозния живот“. С такива думи се обърна към участниците в протеста пастор Милен Стефанов от Евангелската методистка епископална църква в Добрич.

По думите му с предложените законодателни промени част от вероизповеданията да бъдат финансирани е намеса на държавата в живота на църквата. По този начин държавата става работодател на църквата, след като тя ще финансира заплатите на свещенослужителите.

Пасторът е категоричен, че проектозаконът е напълно излишен и непригоден. Позицията му е, че текстовете в него са писани без да се познава животът на вероизповеданията. Маргинализират се определени групи и с лека ръка се погазва 30-годишният демократичен опит да живеем с различните.

„С този протест не се цели собственото ни оцеляване като различни деноминации в България, а е протест изобщо за конституционните права за свободата на съвестта, свобода на словото, свобода на вероизповедания, свобода да можеш да споделяш убежденията си без да бъдеш преследван“, са думите на пастор Стефанов.

Протестиращите недоволстват, че е използвана статистика от преброяването през 2011 г., без тогава да е упоменато, че тези данни ще бъдат използвани за законодателна дейност.

Информацията на пастор Стефанов е, бе Българската православна църква също не е съгласна с въведените промени и настоява да бъде запазено конституционното право вероизповеданията да са отделени от държавата.

Подготвена е петиция, която утре ще бъде връчена на областния управител и ще бъде изпратена до парламента, където на 16 ноември предстои да се гледа на второ четене спорният проектозакон.

Действащият закон, макар да е доста либерален при издаване на регистрация, може да има някакви промени относно регистрацията на нови вероизповедания, но той не е лош, защото дава право на съществуване на всички в една демократична общност при спазване на конституцията и на законите на страната, категоричен е пастор Стефанов.

И изказа притесненията си: „Ако днес бутнат закона за вероизповеданията и ни изтикат в ъгъла, утре може да е с всеки от нас, ако решат, че пречим на националната сигурност. В един момент дирекцията по вероизповедания ще се превърне в бухалка срещу всеки, който реши са сподели мнението си“.

Според него новите текстове са в разрез с европейски директиви за свободно придвижване. „Как нашият епископ от Швейцария ще дойде, за си посети епархията, ако държавата реши, че той е ненадежден за националната сигурност?“, пита пасторът.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес