Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фермери: Недостатъчната влага в почвата поставя под въпрос зърнената реколта

31 октомври 2018, 11:28 часа • 1392 прочитания

Заради недостатъчната влага в почвата посевите от есенни култури в цялата страна са в „пъстро поникване“. Това съобщи за Actualno.com един от крупните добруджански арендатори и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Стелиян Стоянов. Целият август беше сух, от два месеца не е валял дъжд със стопанско значение и реколтата от есенници е под въпрос, са притесненията на фермера. Трудно е и обработването на почвата.

Наблюдението на Стоянов е, че пазарът на зърно е с по-бавни темпове от миналата година заради по-ниските борсови цени. Продавачите на качествена пшеница изчакват. Търси се цена от 380 – 390 лв. за тон качествено жито. Все още няма сделки с пшеница за над 400 лв.

Освен на хлебно зърно, се реализират продажби на царевица и слънчоглед. Продукцията е основно за износ за Средиземноморския регион. Кораби с добруджанско зърно се товарят на пристанищата във Варна, Бургас и Балчик.

Близо 655 000 тона пшеница бяха прибрани това лято от малко над 1,2 млн. дка в тази култура в Добричко. Средният добив от декар е с 58 кг по-нисък в сравнение с предходната 2017 г.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес