Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт твърди, че няма да има радиоактивно замърсяване при сондаж и добив за природен газ в Добричко

25 септември 2020, 15:03 часа • 2214 прочитания

Не съществуват хипотези, при които е възможно радиоактивно замърсяване на повърхности или подземни води, при прилаганата технология на сондиране и добив, поради липсата на повишена и опасна радиоактивност в разглеждания пласт. Това гласи заключението на вещо лице-експерт по отношение на проекта за добив на природен газ от фирма "Русгеоком".

Проектът нашумя заради бурни протести, които го спряха след референдум - в Генерал Тошево. Основното опасение на хората беше, че ще има замърсяване, включително на подпочвени води, като не бяха в пълна степен разсеяни тревогите, че ще се добива шистов газ - от "Русгеоком" категорично отрекоха, че ще има такъв добив, включително на обществени обсъждания. А находището е "Спасово".

Делото е образувано през 2018 година по жалба на "Русгеоком" срещу решение на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. До днешното съдебно заседание, по искане на страните, съдът изслуша експертизите на 6 вещи лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик, по представените от тях екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза. Предстои представяне и изслушване на тройна екологична и здравно-екологична експертизи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес