Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Цирей първопроходец" - гневът на Facebook заради пореден строеж на апетитно място на морето

05 февруари 2020, 10:35 часа • 6479 прочитания

"Бетонната мафия захапа едно от последните девствени и приказно красиви кътчета от Българското Черноморие". Това пише във Facebook варненецът Валентин Тузсузов, който публикува снимки на градежа на брега на шабленското село Тюленово. Той нарича строежа "цирея първопроходец" и посочва, че теренът попада поне в две защитени зони.

Местни хора свързват имота с името на главния архитект на община Шабла арх. Татяна Нейкова. Пред Actualno.com арх. Нейкова заяви, че имотът е в регулацията на селото и става въпрос за урегулиран поземлен имот. "Има още над 20 празни парцела на първа линия, които могат да се застроят", каза още тя, но не пожела да уточни дали е собственик, а отправи покана на място да се запознаем с цялата документация.

Кметът на Шабла Мариян Жечев категорично отрече парцелът да е в защитена територия (според столичния общински съветник Тома Белев имотът е в защитена територия за птиците по "Натура 2000", като той е пуснал сигнал до РИОСВ Варна) и също заяви, че попада в границите на селото. По думите му собственици на имота са свързани с главния архитект лица, но тя си е пуснала декларация за конфликт на интереси. Кметът уточни също, че строителното разрешение е от 2013 г. и при издаването му арх. Нейкова не е имала нищо общо с този имот.  

Скалите и подводните пещери край Тюленово са любимо място за хора, търсещи силни изживявания. То е притегателно за почитателите на екологичния туризъм и съхранената природа, засега…

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес