Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко процента от мозъка си използват повечето хора?

23 август 2024, 11:22 часа

Често срещан мит гласи, че използваме само 10% от мозъка си - останалите 90% от неговия капацитет са бездействени, неактивни. Различни шарлатани в своите книги и методи обещават да отключат неизползвания потенциал на мозъка с помощта на неврологията – но всъщност всички тези всевъзможни обещания са измамни. Колко наистина използваме мозъка си?

Д-р Андре Палмини разяснява този проблем. 

Отдавна се знае, че най-трудната работа е да мислиш. В същото време някои учени казват, че използваме само 10% от мозъка си, а останалата част не се използва. И изглежда, че ако направим това на 100%, ще се превърнем в супермени.

Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

Това е мит.

Днес сериозните учени смятат, че ние наистина можем да използваме 100% от мозъка си, но това не се случва едновременно, а през целия ден, когато „включваме“ различни функции: чуваме, виждаме, помним, анализираме, правим планове. За тези цели последователно използваме частите на мозъка, отговорни за съответната дейност. Ако, обаче, всичко това се върши едновременно, човек просто ще припадне, ще загуби съзнание, без да получи някакъв фантастичен резултат.

От гледна точка на учените мисловният процес се разделя на две групи, нека ги наречем система 1 и система 2.

Система 2 - това са нашите мисли. Тя е много бавна, ленива, трябва да бъде принудена да работи, но е правилна и може да коригира нашите грешки. Ала, за съжаление, система 2 може да обработи максимум 3-4 информации - много малко количество.

А система 1 е бърза, непрекъснато обработва голямо количество информация и веднага изхвърля по-голямата част от нея. Тя автоматично разпознава кое е важно – а повечето ежедневна информация обикновено е маловажна. Система 1 работи автономно, без нашите усилия и напрежение - до такава степен, че когато погледнем рекламен банер, автоматично го прочитаме.

Познат е интересен факт за очите, които биват наричани „видимата“ част от мозъка.

Ако започнем да мислим интензивно, което означава, че контролиращата система 2 работи, зениците се разширяват. Тази проста техника е позната и използвана от дипломати и шпиони, когато контактуват със събеседник и определят дали той се държи естествено или мисли интензивно. Ако човек се държи естествено и мозъкът работи по система 1, зениците са в нормалното си положение; а когато системата 2 е включена, те винаги се разширяват.

За какво служи Главният мозък в човешкото тяло

Днес методът, когато преподавателят просто чете информацията, а студентите я записват или слушат, не се смята за най-добрия. Сега е необходим контакт със студентите, когато преподавателят задава въпроси и моли слушателите да отговарят. Не е много приятно, защото трябва да включите мозъка си и да мислите - но запомнянето е по-добро.

Това е важно, защото колкото по-добра е образователната система и усъвършенстваните методи на преподаване, толкова по-малко хора в тези държави се поддават на различни информационни и ментални войни, защото система 2 е по-обучена. В такива страни е по-трудно да се влияе на населението, да се правят революции и преврати. Неслучайно още Бисмарк е казал: „Войните се печелят и губят зад училищните чинове“.

За да бъдем умни и да запазим интелигентността си, трябва постоянно да се чувстваме неудобно. Иначе не се замисляме, а пък и защо да мислим - нали всичко ни е наред?

Използването на мозъка е изключително трудна работа. За да бъде ефективен, той трябва да работи непрекъснато. Човек не бива да го поставя „на пауза“ за дълго време. Ако постоянно просто се забавлявате - ходите по заведения, говорите с приятели, пиете бира и четете вицове, тогава не се оплаквайте, че мозъкът ви не работи добре.

Неслучайно още отдавна са казали, че човек се учи цял живот. Може да се направи само малка добавка: „Умният човек се учи цял живот!“.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес