Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-големият орган в човешкото тяло?

21 ноември 2022, 17:33 часа

Все още понякога се водят спорове кой е най-големият орган в тялото на човека: червата, черният дроб, белите дробове, кожата, дори мозъкът. Причината е, че се измерва по различни критерии: повърхностна площ, тегло, разгъната дължина и т. н. Но все пак повечето медици са на мнение, че това е кожата.

Понякога считаме, че тъй като кожата ни е здрава, не се нуждае от особени грижи – а от такива има нужда само кожата на болен човек.

Ето мнението на военния лекар капитан Ана Паула Карвальо Оришио от бразилските Военно-морски сили: 

Възрастта, наличието на здравословни проблеми, залежаването при болест или някои ограничения в движението може да провокират появата на рани по кожата. Те се наричат ​​лезии и изникват на много места, особено там, където има костни издатини. Лезиите по правило са болезнени и заздравяват дълго време; затова най-добрият подход е да опитате да ги предотвратите. Ето няколко съвета, за да избегнете появата им!

Кои органи се намират от лявата страна на тялото?

Кожата ви трябва да е хидратирана – за целта нанасяйте редовно хидратен крем. Не оставайте дълго време гладни и пийте достатъчно вода, за да не изпитвате жажда.

Може човек да е лежащо болен, но при възможност е необходимо да опитва да се движи от време на време. Ако не може самостоятелно, член на семейството или на здравния екип трябва да му помага да се раздвижва на всеки 2 часа.

Ако забележите наличие на лезии по кожата си или по кожата на член на семейството си, незабавно потърсете професионална помощ. И помнете: профилактиката във всички случаи е по-добра от лечението! Именно тя е ключовият момент в грижите за кожата. Затова се пазете, при временни сексуални контакти използвайте презерватив и винаги търсете лекар, ако почувствате неприятни симптоми.

За кожата съществуват разпространени, но неправилни схващания. Например, следните.

Кой е най-малкият орган в човешкото тяло?

Акнето се явява само в юношеска възраст. Невярно!

Пъпките не са проблем само на тийнейджърите. Всъщност може да се появят и доста по-късно. В по-зряла възраст акнето засяга повече жените, главно поради хормонални промени. Използването на неподходящи продукти за дадения тип кожа, омазняването и стресът са едни от факторите, които потенциално могат да провокират акне.

Мазната кожа не се нуждае от хидратация. Невярно!

Хидратацията е ключова за всеки тип кожа и на всяка една възраст. Може би допускате, че мазната кожа е естествено хидратирана - но дехидратацията е свързана с липсата на вода, а не на липиди. Затова мазната кожа също може да се дехидратира и като такава има нужда от редовна хидратация.

Екземата е заразна. Невярно!

Това е предразсъдък, свързан с много проблеми по кожата. Екземата не е заразна при нито една от формите на заболяването: атопичен дерматит (това е възпалително хронично заболяване), екзема с травматичен или иритативен произход (причинена от физическа травма или химически вещества), алергична контактна екзема (провокирана от алергия спрямо външни вещества).

Разберете кой зъб на кой орган отговаря?

А ето и позитивни знания!

Добрият сън влияе върху кожното здравето. Вярно!

Една от най-добрите грижи за здрава кожа е спазването на препоръчителното количество часове сън: от 7 до 9 часа на денонощие за зрял човек. Недостатъчният сън води до негативни последици: кожата не се възстановява добре след външни агресии - например, излагане на слънце; съхне и старее по-бързо.

Не всички кожни бенки са злокачествени. Вярно!

Кожните бенки са лезии, често развиващи се от клетките, които образуват меланин (меланоцити). Те, вместо да се разпределят по кожата, се слепват, което води до различен външен вид в сравнение с околните. Понякога наистина може да бъдат злокачествени по природа – но в повечето случаи, така или иначе, си остават доброкачествени.

Внимание: статията е само информативна. Съветвайте се с лекар!

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес