Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво означава думата „мавзолей“?

19 март 2023, 15:44 часа

Произходът на думата „мавзолей" води началото си от латинската mausoleum - паметник или погребална структура, в което има помещение с тленните останки на починалия. Понякога в същата сграда се намира и погребална зала.

Мавзолеят е получил названието от великолепната гробница на Мавзол - сатрап (управител) на областта Кария в Персийската империя в периода 377-353 г. пр. Хр. Тази гробница се намирала в град Халикарнас (близо до съвременния град Бодрум в Турция).

С какво е прочут мавзолеят в Халикарнас?

Строежът на халикарнаския мавзолей започнал още приживе на Мавзол – разбира се, тогава все още не се наричал така, а само „гробница“. След смъртта му през 353 г. погребалното съоръжение било довършено от неговата съпруга и сестра Артемизия II. Днес Мавзолеят на Халикарнас, от който са останали само руини, се смята за едно от седемте чудеса на света.

За проектирането на гробницата Артемизия кани гръцките архитекти Сатир и Питей, както и най-известните скулптори от онова време - Леохар (на него се приписва известната статуя на Аполон Белведерски) и Скопас (негови творби украсяват и втория храм на Артемида в Ефес). Именно на тяхната великолепна и зашеметяваща работа се дължи славата, която получила гробницата на Мавзол – до такава степен, че името на владетеля се превърнало в нарицателно за подобни строежи.

Според описанието на Плиний Старши, мавзолеят имал три скулптурни фриза и достигал височина 46 метра. Върху стъпалата били разположени скулптурни групи, в отворите на колонадата се издигали гигантски статуи, а върхът се увенчавал от колесница. Стените били от полиран мрамор. Каменни стражи „пазели” гробницата. Над нея била издигната „цела“ – светилище за жертвоприношения.

Индия ограничава броя на туристите в Тадж Махал

Мавзолеят се срутва през XIII век от силно земетресение. През 1404 г. останките му са демонтирани от рицарите-йоанити (по-късно известни като малтийски рицари) и използвани за изграждането на замъка „Св. Петър“.

Какви други известни мавзолеи съществуват?

Мавзолей се нарича и сграда, в която има няколко крипти за погребение или колумбарий (хранилище за урни) с пепел на кремирани покойници. Това могат да бъдат както самостоятелни здания, така и части от по-голяма сграда. В италианския град Равена има мавзолей на Данте Алигиери, вътре в гробницата е саркофагът с праха на поета. Също в Равена се намира мавзолеят на краля на остготите Теодорих Велики (451-526).

Мавзолеят на завоевателя Тамерлан и семейството му е построен през 1403-1404 г. в Самарканд.

Смъртоносна буря в Индия повреди "Тадж Махал"

Известният индийски мавзолей „Тадж Махал“ е построен през 1632 г. по заповед на потомъка на Тамерлан - владетеля на империята на Бабуридите (Великите Моголи) Шах-Джахан, в памет на съпругата му Мумтаз Махал, която починала, докато раждала 14-то дете.

Често мавзолеи се издигат в памет на политически лидери. В Москва, в мавзолея на Ленин, от 1953 до 1961 г. се съхранявал саркофаг с тялото на Йосиф Висарионович Сталин.

В София имаше мавзолей на Георги Димитров. Но малцина знаят, че в София съществува още един мавзолей – на княз Александър Батенберг, а при Варна – мавзолеят на полския крал Владислав Варненчик.

Въобще, по света, според информацията в интернет, има доста повече мавзолеи, отколкото си представяме. (Ако не смятаме, разбира се, че в един мавзолей трябва непременно да присъства балсамираното тяло на покойника човек; между другото, и в гробницата на самия Мавзол е бил погребан само неговият прах според тогавашната традиция). Те са на различни държавни, военни и политически дейци, на хора на науката и културата: във Великобритания има 3, в Германия – 4, във Франция и Италия по 2, в САЩ – 11. Особено много са в Азия, а общо в света днес са може би около стотина.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес