Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо лалетата са символ на Нидерландия?

25 септември 2022, 12:35 часа

Лалето е един от символите на Нидерландия. Макар от 1 януари 2020 година държавата да заменя холандското лале –  марка „Holland Tulip“, която използва от 25 години, с друга – „Нидерландия”, лалето в оранжев цвят като символ на държавата остава. Нидерландия има още десетки символи. Защо тогава толкова държи на лалетата? Защо именно лалетата са сред символите на Нидерландия? Страна на лалетата и най-вече на дивото лале първоначално преди векове е била Турция, в която те са изиграли ключова роля за изкуството и културата. В Турция и Персия лалето било внесено от планините на Казахстан, където е родината му. Днес лалето се свърза с Нидерландия – царството на красивото цвете.

Късането на лалета в Турция върви с жестока глоба

Защо лалетата са символа на Нидерландия?

В отговора на този въпрос няма нищо нито мистично, нито любопитна легенда, нито интересна история за разказване. Отговорът е съвсем прозаичен. Нидерландия отглежда толкова много лалета, че е известна с безкрайните си полета с разцъфтели цветя и е на първо място в света по износ на лалета. Така приемането на лалето за национален символ на Нидерландия не е нито учудващ, нито неочакван ход. Сезонът на лалетата започва с празник, посветен на ароматните цвета, символ на Нидерландия. Мястото, на което се чества празникът на лалетата, всяка година на третата неделя от месец януари, е площадът на Амстердам. Градът е известен със своите стотици сортове пролетни цветя, а по времена празника на лалетата посетителите, които желаят, получават подарък лалета, които да отнесат и засадят в дома си. Посещавайки Нидерландия, може да се насладите на лалетата ѝ в открита ботаническа градина Койкенхоф, очакваща своите жадни за цвят, аромат и красота посетители, от месец март до края на месец май.

Лалетата са внесени в Холандия в средата на 16 век. Някои източници сочат, че лалетата са донесени в Холандия от Виена от Карлос Клаузиус. Предците на тези питомни и отглеждани в градините лалета са били дивите лалета, които първо се отглеждали в Турция.

Айндховен - непознатото съкровище на Холандия

Кои са другите символи на Нидерландия?

Страната на лалетата, в която лалето е национален символ, е известна и с вятърните мелници. Кои са другите ѝ символи?

1. Вятърните мелници като символ на Нидерландия са известни от незапомнени времена. В миналото се използвали за изпомване на водата от ниското, а както знаем земите в Нидерландия са ниски, откъдето идва и името на страната. Това прави ролята на вятърните мелници решаваща за съдбата на държавата в онези времена. И днес има запазени над 1000 вятърни мелници, внасящи романтика, чар и носталгия, на които може да се насладите, посещавайки страната. Те не са функциониращи, но са неотменна част от културното наследство на страната и  важна туристическа атракция.

2. Каналите,  които посрещат милиони туристи всяка година и привличат посетители от цял свят с романтиката си.

3. Дървените обувки, носени от всички в Нидерландия, които днес вече са само минало и които туристите могат да отнесат вкъщи само под формата на сувенири.

4. Световно известният рисуван ръчно със син цвят порцелан, произвеждан в град Делфт, който е познат и търсен по целия свят и който също може да отнесете в дома си под формата на сувенир.

5. Вкусотията стропвафел, представляваща бисквити, слепени с мед или карамел и с аромат на канела. Не може да пропуснете да ги опитате, ако посещавате Нидерландия.

6. Колелата, с които гражданите на Нидерландия се предвижват навсякъде, като дори отиват на работа, облечени с костюм, карайки колело. Няма как колелото да не е сред символите на тази държава при този факт.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес