Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли на кого е репликата: „Господ е българин“?

01 септември 2022, 17:15 часа

Със сигурност сте чували фразата „Господ е българин“, възможно е дори да сте я употребявали, но повечето от вас навярно нямат представа от кого тръгва тази реплика, чия е тя и по какъв повод се ражда. Футболните запалянковци със сигурност знаят кой първи е изрекъл фразата „Господ е българин“, а ние ще ви разкрием кратката история на тази реплика и нейния автор, защото сме сигурни, че сте любопитни да научите повече.

15 красиви фрази, които ни убеждават, че остаряването е благословия

Кога се роди репликата „Господ е българин“?

Годината е недалечната 1993-та. На футболен стадион в Париж се играе квалификационна среща между българските момчета и „петлите“. По всичко изглежда, че мачът ще завърши наравно, тъй като до последната минута резултатът е 1:1, а това би лишило българския отбор от участие на световното първенство, което, както може би знаете, остана в историята като най-доброто в съвременната история на родния футбол и с невероятен успех за България. И точно когато всички са се примирили и считат, че битката е изгубена, Емил Костадинов отбелязва втори гол във вратата на Франция на „Парк де Пренс“ и носи победа за България с 2 на 1, осигурявайки място на родината ни на световното първенство. Да, вероятно Господ наистина е бил българин и през 1993-та година и година по-късно при невероятното представяне на отбора на България и достигането ни до 4-то място в света.

40 спиращи дъха цитати за любовта

Кой е произнесъл репликата „Господ е българин“?

Щастието и емоцията на футболния коментатор Николай Колев-Мичмана, преживяванията, благодарение на спасителния гол в последните секунди, отбелязан от Емил Костадинов, са толкова истински, искрени и завладяващи, че той произнася на глас секунди след гола култовата реплика „Господ  е българин“, която остава в историята на спорта и попада в речник на световния футбол, написан от британския журналист Том Уилямс. Години наред Уилямс селектирал най-култовите реплики от различни точки на планетата и тази реплика намира своето заслужено място в речника му.

Днес авторът на култовата реплика, останала в историята на родния футбол и в световната история на този спорт, Мичманът не е сред живите, но думите му „Господ е българин“, думи на искрена радост, на възторг, на емоция, които изригват като вулкан и не могат да бъдат обяснени, а само съпреживени, още отекват в главата на всички онези зрители, наблюдавали този мач пред малките си телевизионни екрани през 1993-та година, за да напомнят, че сме имали славни играчи, славни отбори, славни коментатори и сме постигали своите победи и оставили своята следа в историята. И ако за запалянковците и по-старите поколения, вълнуващи се от футбол, авторът на фразата „Господ е българин“ е ясен, защото са съпреживели радостта от победата, то по-младите не знаят кой и по какъв повод е произнесъл фразата и ще им е любопитно да го разберат.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес