Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде е най-голямото виенско колело в света?

02 юли 2022, 18:30 часа

Най-високото виенско колело в света с капацитет 1750 души е открито през 2021 г. в Дубай. То се нарича Ain Dubai (Окото на Дубай) и се намира в централната част на изкуствения остров Bluewaters (Сини води), открит през 2018 г. Височината на колелото е над 250 метра. От тази височина радиусът на наблюдение е около 50 километра, а времето за един пълен оборот трае 38 минути. Съоръжението има 48 затворени кабини, като някои от тях побират до 40 пасажери. Кабините имат цялостно остъкляване и така предлагат великолепна гледка към Дубай и Персийския залив.

Някои от кабините в най-голямото виенско колело в света са с бар и можете да си поръчате вечеря – не, не когато се намирате в движение, а преди старта на обиколката. На колелото едновременно може да се намират 1750 пасажери. Организаторите на атракцията дават дори възможност за организиране на конференции или сватби. Колелото работи денонощно.

Най-бързото дървено увеселително влакче

Плановете за изграждане на най-голямото виенско колело в света били обявени през февруари 2013 г., а компаниите Hyundai Engineering & Construction и Starneth Engineering определени за основни инженерингови и строителни изпълнители на проекта. За проектирането и изпълнението на проекта били привлечени най-добрите специалисти от десет водещи страни в света, включително ОАЕ, Южна Корея, Германия, Франция, Великобритания и Холандия. По време на строителството са използвани най-високите кранове в света на известната компания Mammoet. Компанията била наета да използва два от най-големите си "мамути", за да помогне за инсталирането на най-големите елементи, опорите и шпиндела (главния вал). Монтажът на тези части се извършил директно от шлепа, на който били доставени. За поставянето им специалистите на Mammoet свързали най-големия кран в света - PTC 200-DS, който представлява пръстеновидно съоръжение с товароподемност 5000 тона, с 3000-тонен верижен кран.

Строителството на най-голямото виенско колело в света започнало през месец май 2015 г. Плановете били работата да приключи преди началото или средата на 2019 г. Допълнителни забавяния изместиха откриването до 20 октомври 2020 г., за да съвпадне с Expo-2020; но и тогава самото събитие било отложено заради пандемията от COVID-19. Колелото отвори година по-късно - на 21 октомври 2021 г.

Имение на Пабло Ескобар стана увеселителен парк

„Окото на Дубай“ е с 82,4 метра по-високо от дотогавашното най-високо подобно колело в света - High Roller, което започна да работи в Лас Вегас през месец март 2014 г. Над 11 200 тона стомана са употребени за строежа на този невероятен шедьовър. Това е с 33% повече, отколкото се съдържа в Айфеловата кула.

Също така независимо, че обиколката (един пълен оборот) на най-голямото виенско колело в света трае, както вече споменахме, 38 минути, по желание на пасажера той може да си избере опция за двойна обиколка, чиято продължителност е 76 минути. При това не бива да се забравят първокласните услуги на колелото под формата на ВИП-кабини - именно те са предназначени за провеждане на разнообразни празници, от частни и семейни тържества до културни събития, предлагани на най-важните гости: бизнесмени, дипломати, дори политици на държавни посещения. Цените на билетите започват от 130 дирхема, които са равни на 35 долара.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес