Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко ребра има човек?

13 август 2022, 19:12 часа

Броят на ребрата на човека преди 16 век е бил неправилно изчислен. Никой не може да каже със сигурност колко чифта ребра има човек. В Завета е дадена информация за създаването на жената от реброто на нейния съпруг, което е обект на много спорове.

Колко ребра има съпругът?

На практика се учи по анатомия, че ребрата са 12 чифта.

Ребрата са с дебелина до 5 мм.

Костите са съставени от порести тъкани, някои от които са разделени на шийка, таз и главичка. Долу в тялото има бразда. С помощта на хрущяла тялото на реброто прикрепя разперената част.

Ребрата скриват вътрешните органи и ги извиват с честота на тялото, предпазват ги от външен удар или повреда. Това е важен фактор за здравето на човека.

6 нетипични факта за тялото ни, които ще ви изненадат

При раждането ребрата на детето са предимно от хрущял. Хрущялът е крехка тъкан, но с времето ребрата стават по-твърди. Бебето е изключително уязвимо на нараняване на ребрата.

Хората имат 12 чифта ребра

Както във всички правила, има изключения от правилото за същия брой ребра. При някои хора ребрата при раждане са повече от останалите. Такова явление се нарича синдром на Адам. Излишното ребро носи названието - рудимент, то не функционира.

Каква функция изпълняват ребрата?

Местоположението на ребрата позволява на органите да останат на местата си. Благодарение на функцията на трупа, сърцето не може да бъде преместено от другата страна на тялото, а по леките органи няма да изпаднат. Мускулната тъкан е прикрепена към ребрата. Освен това именно те защитават жизненоважни органи от увреждане.

Защитена функция на ребрата при излагане на удари на гърдите.

Счупванията се считат за най-честият проблем на ребрата. Те се причиняват в резултат на механичното въздействие върху човека. Тези ефекти могат да бъдат сблъсък, удар, натиск с голяма сила. Поради увреждането им, мястото може да претърпи увреждане на органите.

Нараняванията могат и се различават помежду си. Независимо от това колко тежко е нараняването, важно е да се предвиди, че основната защитна функция на ребрата сега е да работят добре, но увреденият гръден кош не е в състояние да защити напълно органите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес