Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя река минава през Берлин?

08 януари 2024, 16:00 часа

Столицата на Германия – Берлин, най-населеният град Европейския съюз, чието население надвишава половината от населението на цялата ни държава, е главен туристически център на страната, чиито фестивали, съвременна архитектура и авангардното изкуство привличат туристи от целия свят. Не по-малко впечатляващи са броят на музеите в града – Берлин се счита за световен първенец в това отношение, както и размерите на горите, зелените зони, парковете и водните площи, съставляващи повече от 30% от територията на Берлин. Сред тези водни площи са и реките, преминаващи през града.

Коя река минава през Берлин?

Както вече споменахме през германската столица протичат няколко реки – главна и по-малки, а това прави въпроса коя река минава през Берлин малко подвеждащ. И все пак – Берлин е популярен с главната си река, превърнала се в негов символ – Шпрее.

Откъде извира река Искър?

Река Шпрее е от ключово значение за развитието на града, тъй като е сред основните туристически атракции – множество лодки, корабчета и други плавателни средства очакват жадните за приключения и разходка из Берлин туристи, за да им покажат в рамките на час-два града от водата и най-любопитните забележителности – замъка Шарлотенбург и историческата част на града, островът, известен като Музейния остров в Берлин, мащабен проект от началото на 20 век, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, приютил 5 от най-впечатляващите музеи света, които задължително трябва да посетите, ако сте в Германия.Така тази река, извираща от Бергланд и достигаща до границата с Чехия, някога използвана основно за риболов, се явява един от ключовите съвременни фактори за световната популярност на града като културен, исторически и туристически център.

Именно островът, център на културата и историята, и туристическите обиколки на Берлин по вода по поречието на река Шпрее са причината, ако попитате коя река минава през Берлин, да получите отговор Шпрее, а не да чуете името на втората или третата, по-малки реки, миеща земите на най-населения град на Стария континент.

Кои са по-малките реки в Берлин?

Научили коя голяма, значима и тясно свързана с развитието на града река минава през Берлин, няма как да не проявите любопитство и към втората и третата по големина реки, протичаща през града, която сравнително по-рядко се споменават.

Как се казва единствената плавателна река в България?

Втората по дължина река в Берлин носи името Хафел. Нейната цялостна дължина – от извора е само малко по-малка от тази на Шпрее, но далеч не цялата протича през Берлин, а и няма голямо туристическо значение, което обяснява по-незначителната ѝ популярнст. Шпрее е приток на Хафел.

Именно в Берлин Хафел приема своя най-голям приток – Шпрее, като Шпрее внася два пъти повече вода (38 m³/sec) от Хафел. Определено символът на Берлин -  реката Шпрее – е по-пълноводната река. Само малка част от Хафел преминава през Берлин – през Западен Берлин в посока север–юг, където в район Шпандау Шпрее се влива в нея.

Третата река, преминаваща през Берлин, е Панке. Панке е малка река в Бранденбург и Берлин, която се явява десен приток на Шпрее. Дължината ѝ е едва 29 км, от които 20 са в района на Берлин, като със своята скромна дължина тя не може да се мери с Шпрее – 382 км. и Хафел – 334 км. Последните участъци от долното течение на Панке минават през вътрешни градски квартали на Берлин канализирано и отчасти под земята. Панке не е единствен приток на Шпрее, такива са и Даме, Вуле и Ерпе, но само този приток преминава през Берлин.

Така въпросът „Коя река преминава през Берлин“ би трябвало да придобие друг вид – „Кои реки преминават през Берлин“ или „Коя река, символ на германската столица, преминава през Берлин“, а вие не пропускайте да се впуснете в плаване по нея, ако пътят ви отведе до този най-населен европейски град на музеите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес