Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-високият връх във Витоша?

21 септември 2022, 15:22 часа

Витоша, с древното име - Скомиус или Скомбрус. Това е планинска верига в покрайнините на София, столицата на България. Витоша е един от символите на София.

Планината Витоша има очертанията на огромен купол. На територията на планината се намира природен парк Витоша, един от най-старите на Балканите. Планината произхожда от вулканична дейност и впоследствие е оформена от бавното нагъване на гранитни скални слоеве и поредица от постепенни издигания.

На пръв поглед изглежда като купол, но е дълга 19 км и широка 17 км, всъщност се състои от концентрични денудационни плата, издигащи се на нива едно над друго.

Върховете на Витоша, които всеки трябва да посети

Витоша е разделена на четири основни части, чиито главни била се сливат във венец, известен като Черни връх.

Черни връх е най-високата точка на Витоша 2290 м надморска височина и най-любимото място за софиянци. По всяко време на годината се посещава от любители на пешеходния туризъм. Това е четвъртият по височина връх в България.

Той е един от 10-те върха на Витоша с височина над 2000 м.

Той е най-високият масив в Средногорието, заедно със Средна гора, Плана, Люлин и др. Всички те са резултат от нагъването на земните пластове през мезозоя, получавайки слой от магма и слоеве от седиментна скала.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес