Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кои са Комитопулите?

29 август 2022, 17:00 часа

Комитопули (от гръцкото κομιτοπούλος – син на комита). Така са наречени синовете на управителя на комитат (област) Средец, българският болярин комит Никола.

Последната династия на царете от Първото българско царство, чиито представители управляват от 997 г. до падането на царството през 1018 г.

След превземането на Преслав, столицата на България, от Святослав и пленяването на цар Борис II през 970 г., синовете на комитата на провинция Средец (днешна София) Никола - Давид, Моисей, Арон и Самуил, без да претендират за царска титла, след като през 971 г. в Константинопол се провежда символична церемония по предаването на България, отказват да признаят властта на Византийската империя.

Първоначално братята комитопули управляват следните територии: по-големият Давид е в Кастория и Преспа, вторият, Моисей, в Струмица, третият, Арон, в София, четвъртият, Самуил, вероятно във Видин.

Кои са най-великите победи на българската армия от Второто българско царство?

Генеалогия на Комитопулите

В последвалите бунтове и конфликти с Византия и власите Давид и Мойсей загиват. Няколко години по-късно Самуил обвинява Арон в отношения с Византия и предателство. На 14 юни 976 г. в резултат на конфликт между Самуил и Аарон се състоя битка в района на Разметанице, в която Аарон загива.

През 977 г. братята Борис и Роман бягат от византийския плен в Западна България. На границата, заради гръцкото му облекло, стражите бъркат Борис с византийски благородник и го убиват. Самуил приема Рим и признава царските му права.

По време на престоя си във византийски плен цар Роман бил кастриран. През 997 г. умира без наследници. Едва след това Самуил, който няколко десетилетия управлява останките от българското царство, решава да приеме царската титла, ставайки първият цар от последната династия на Първото българско царство.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Съществува обаче и друга версия, изложена във фундаменталния труд на Стивън Рънсиман „История на Първото българско царство“. Според нея Самуил вече е бил цар по времето на бягството на Борис и Роман от византийски плен. Борис бил убит от български войници, а Роман, бидейки евнух, според тогавашните традиции нямал права върху царския престол, тъй като не можел да остави след себе си престолонаследник. Така Самуил остава цар, а Роман бил приет на високи позиции и обсипан с благоволението на Самуил, като не представлявал заплаха за царската власт на Самуил.

Византийският император Василий II Българоубиец, който наследява Йоан Цимисхий на престола, успява да разбие армията на цар Самуил, след което заповядва пленниците да бъдат ослепени и изпратени по домовете. Когато цар Самуил видял петнадесет хиляди ослепени българи, той не издържал на тази гледка и умрял.

След Самуил на българския престол царуват потомците на Самуил и брат му Аарон, докато през 1018 г. Западното българско царство е окончателно покорено.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес