Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кое е най-дългото село в България?

28 април 2023, 16:01 часа

“Там, където Пирин и Рила се докосват, е село Градево” - това е името на книга, написана от Добринка Шутева, родена и израсла в симитлийското село.

В заглавието на книгата е и отговорът на въпроса "Кое е най-дългото село в Бългрия?"

Градево

Наричано още “Малкия Лондон” заради многобройните махали, село Градево е сгушено в прохода между Рила и Пирин. Дълго е цели 15 километра и жителите му с гордост твърдят, че това е най-дългото село в България. Село Градево е разположено в община Симитли, област Благоевград.

Населението му е около 200 души. През лятото броят нараства до 600. Любопитно е, че няма необитаеми къщи. Местните вярват, че скоро селото масово ще се засели от чужденци, главно англичани. Връзката с Лондон става още по-силно, след като в селото пристига зет англичанин, женен за местна девойка, която била на гурбет в Англия.

Селото възниква като колибарско селище и за първи път се споменава в османски документи от 1576 г. През 19-ти век се отглеждат много кози, овце, овес, царевица, ечемик, картофи.

Какво е името на най-голямото село за Южна България

Какво може да видите днес в Градево?

Църквата “Свети Илия” е разположена на главната улица на селото. Изградена е през 1847 г. и представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и женска църква над него.

На западния и южния свод има барелефи с дракони. Интериорът е дело на четирима зографи. В олтара и на центрлания кораб има 36 сцени и фигури, дело на неизвестне зограф, които оцеляват пре земетресението от 1904 г. Иконостатът е рисуван и е с красива позлатена резба. Над царските двери има три резбовани разпятия с дракони. Осемте царски икони датират от 1849 г и са дело на неизвестен зограф.

На 12 км от центъра на селото в местността Лаговете се провежда събор на народното творчество “Пирин пее”. Местните се гордеят, че техни съселяни са сред най-активните участници там. Селото се гордее и с известния композитор, Димитър Янев, роден и живял в Градево.

Друг местен жител Георги Павлов издава книга, посветена на най-дългото село в България “Исторически разкази за село Градево”.

Кое е най-високото село в България?

Традициите са живи

Сурва

Тази година местните възродиха стара българска традиция - Сурва. Повече от 40 години този обичай е бил забравен, но през 2023 г. местните жители на селото се сплотиха и възродиха обичая. Селото се оживи от звън на хлопки и звънци, посрещна много гости, които се радваха на красивите кукери, колоритните народни носии на танцовия състав, мечкаря с голямата мечка и мече, които бореха всички  чорбаджии. Групата водиха младоженци, носейки красива питка за здраве.

Никулден

Традиционно селото отбелязва и Никулден, когато църквата “Свети Николай” се изпълва с местни и гости на Градево. Скрита в красивата гора на махала Овнарска, църквата е построена преди повече от 160 години.

Всяка година на 6 декември се отслужва литургия за здраве, а храмът посреща жители и гости на общината. Друга традиция повелява всички дарове, занесени през този ден в църквата, да се продават след това на търг. Със събраните средства се извършват ремонтни дейности и се обновява църквата. 

Празник на Свети Илия

Всяка година на 23 юли селото оживява на храмовия празник Деня на Свети Илия.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес