Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как започват регистрационните номера на автомобилите от всички градове в България ?

14 декември 2023, 14:57 часа

Регистрационният номер на МПС в България представлява система за идентификация на моторните превозни средства, администрирана от органите на полицията. Повечето регистрационни табели имат синя лента с изображение на българското или европейското знаме в лявата част и код, изписан с черни или зелени (за електрическите автомобили) главни букви и цифри на бял фон. Кодът е с формат X(X) NNNN Y(Y), където X(X) е буквен областен код, NNNN е пореден номер, а Y(Y) е серия, която се състои от една или две букви.

Всички МПС и ремаркета в България задължително се регистрират от органите на Пътна полиция. Те се регистрират по идентификационен номер (VIN), категория, марка, модел и други данни. Всяко регистрирано МПС има свидетелство за регистрация и табели с регистрационни номера.

Най-скъпият номер за кола беше продаден за 15 млн долара (ВИДЕО)

До 1969г. регистрационните табели съдържат регионален буквен код, напр. Сф за София и пореден номер. След 1969г. се издават черни табели с бели букви са личните автомобили и бели табели с черни букви за държавните, като форматът е A(a)-Б-9999. След 1986г. се издават нови регистрационни табели, като се въвежда нов шрифт и нови цветове – черни букви на жълт фон за личните автомобили и черни букви за бял фон на държавните. След 1992г. за буквен код и серия се използват само букви от кирилицата, които са графично доста близки до букви от латинската азбука, независимо от факта, че се произнасят по различен начин. След 1999г. е въведен нов стандарт при регистрационните номера, променен е шрифтът и е добавена общоевропейската синя лента с графично изображение на българския идентифициращ код “BG” и националното знаме на България. След 2008г. синята лента на регистрационния номер на българското знаме се заменя с европейското, защото вече сме част от ЕС.

Ако не знаете или не сте сигурни какво означават първите букви в регистрационните номера на автомобилите, то вижте първия списък и коя буква на кой град отговаря.

Е - Благоевград

А - Бургас

В - Варна

ВА - военен автомобил

ВТ - Велико Търново

ВН - Видин

ВР - Враца

ЕА - електромобил

ЕВ - Габрово

ТХ - Добрич

Кой е най-скъпият номер на кола в България?

К - Кърджали

КН - Кюстендил

ОВ - Ловеч

М - Монтана

РА - Пазарджик

РК - Перник

ЕН - Плевен

РВ - Пловдив

РР - Разград

Р - Русе

СС - Силистра

СН - Сливен

СМ - Смолян

СО - София - Област

С - София - град

СА - София

СТ - Стара Загора

Т - Търговище

Х - Хасково

Н - Шумен

У - Ямбол

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес