Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли единствено къде се среща белоглав лешояд в България?

23 юни 2022, 18:02 часа

245 белоглави лешояда живеят по долината на река Арда. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 година насам.

Популацията продължава да бележи ръст.

Популацията на белоглавите лешояди в Източни Родопи запазва положителния си ръст и през тази година.

Установени са още няколко традиционни гнезда и този брой може да нарасне през следващите месеци. Броят на установените двойки, които са пристъпили към мътене са 75, a останалата част от двойките строят своите гнезда.

Белоглавият лешояд се завърна като гнездящ вид в Природен парк „Сините камъни“

През следващите месеци предстои да се изясни точният брой на размножаващите се двойки. Белоглавите лешояди не познават териториалните граници и използват целия район на Източни Родопи за търсене на храна, което ги прави част от една популация.

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България. В средата на ХХ век драстично намалява техния брой и в началото на 70-те години на ХХ век се е смятал за изчезнал.

Рядък вид птица бе дарен на България

През 1986 г. е била открита колония белоглави лешояди край Маджарово. Броят им бил около 20 птици и 3 гнездящи двойки. От тогава са започнали и първите преки дейности по опазването им в България. Така в резултат на дългогодишните усилия на експерти и доброволци видът постепенно възстановява популацията. Днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.

Сега се проследяват с помощта на GPS предаватели. Установя се чрез тях къде гнездят и мътят. Любопитното е, че за първи път се наблюдава сформирана двойка от два белоглави лешояда, маркирани с 4V и 3G.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес