Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТОЗИ цвят не присъства в националните флагове (ВИДЕО)

01 март 2022, 08:10 часа

Лилавото е цвят на царственост. През 16-ти век в Англия кралица Елизабет I забранява да го носи на всеки извън най-близкото кралско семейство. Гроздето прави вино, а виното се пие от кралете.

Изглежда, че гореспоменатите асоциации са до голяма степен положителни, така че защо не виждаме държави да го използват в националните си знамена? Всичко се свежда до цената.

Знаете ли, че кралицата НЕ яде тези храни поради интересни причини

Първите лилави багрила са направени през 19 век от много специфичен вид охлюви от Средиземно море. Но процесът е бил много трудоемък; били са необходими 10 000 охлюви, за да се произведе само един грам лилава боя. И така, лилавото било цвят, запазен предимно за невероятно богатите и просто не било рентабилно да се налага масово да се произвеждат куп знамена със скъпия нюанс.

Неразкритите мистерии за живота и Вселената

Нещата се променят през 1856 г., когато Уилям Хенри Пъркин открива начин за синтетично производство на лилава боя, без охлюви. Това прави много по-лесно производството на багрилото в насипно състояние и бавно, но сигурно, оттенъкът изтича чак до масите. Малкото страни, които избират да използват лилаво в националния си флаг, са измислили дизайна си след началото на 20-ти век.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес