Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тоалетната хартия е бяла?

08 февруари 2022, 09:10 часа

Цветната тоалетна хартия всъщност е била модерна през 50-те години на миналия век.

Тоалетната хартия винаги е била основен елемент в банята. Но чудили ли сте се защо тоалетната хартия е просто бяла?

Трябва да внимавате с ароматизираната тоалетна хартия – ето защо

Как се прави тоалетна хартия?

Първо, важно е да разберете как се прави тоалетна хартия. Тоалетната хартия е направена от целулозни влакна, които идват или директно от дървета, или от рециклирана хартия, според Джесика Карет, химик и мениджър по иновации на изследвания и разработки за Cascades Tissue Group. Влакната се смесват с вода, за да се получи каша. Създаването на тоалетна хартия се състои от две основни части: направата на сурова хартия и превръщането й в крайния продукт, който купувате в магазина, обяснява Дейвид Алтемир, консултант, който работи със заводи за производство на тоалетна хартия в Съединените щати. „Суровата хартия започва като дървесна маса, точно както всеки друг тип хартия“, казва той. Марките избелват дървесната маса с водороден прекис или хлор, за да я направят по-бяла. Този процес на избелване е повече от естетичен - той премахва и веществото лигнин, омекотявайки хартията, според Алтемир.

Защо тоалетната хартия е бяла?

Целулозните влакна също са естествено бели. Лепилото, което ги държи заедно, обаче е кафяво, което изчезва благодарение на белината. Така че не е само процесът, но и суровината, която прави тоалетната хартия бяла. Освен това тоалетната хартия от рециклирана хартия използва предимно офис отпадъци или хартия за принтер, която вече също е бяла. Въпреки че избелената необработена пулпа произвежда най-меките влакна за направата на тъкан, неизбелените и рециклираните влакна също могат да направят висококачествена тъкан. Така че белият цвят на тоалетната хартия е по-конвенционален, отколкото функционален, тъй като хартията не е задължително да е бяла, за да бъде мека и абсорбираща.

Арест заради тоалетна хартия в САЩ

Има ли други цветове тоалетна хартия?

Въпреки че бялата тоалетна хартия като тази е норма в Америка, цветната тоалетна хартия е била модерна в миналото. През 50-те години хората дори координират своята тоалетна хартия с цветовата схема на банята си.

Тази мода обаче замира поради опасенията за безопасността на пастелните бои за кожата и околната среда. Освен това цветната тоалетна хартия увеличава разходите за направата на ролките. Повечето тоалетна хартия в Северна Америка е бяла поради предпочитанията на потребителите. Но на места като Южна Америка и Европа тоалетната хартия се предлага в дъга от цветове, дори черна.

Източници:

Jessica Carette, Cascades Tissue Group

David Altemir, Altemir Consulting

Apartment Therapy: “What Ever Happened to Colored Toilet Paper?”

Huff Post: “Colored Toilet Paper Matched Dresses In The 1950s, Now Kris Jenner Uses It”

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес