Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

03 май 2024, 13:33 часа

На 6 май празнуваме Гергьовден, ден на Свети Георги, наричан още Великомъченик и Победоносец.

Свети Георги Великомъченик

Свети Георги е един от първите мъченици за християнската вяра. Наричаме го “великомъченик”, защото е бил подлаган на жестоки мъчения, на които той устоява и заради които е прославен от Бога като светец.

Според откритите писмени извори Георги е римски войник, християнин. Роден е в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му Свети Геронтий е идолски жрец, а майка му е от Лида, Палестина, където се връща с малкия си син, след като бащата приема мъченически венец за вярата.

Какво не се прави на Гергьовден?

Младият Георги постъпва на служба в армията, където бързо се издига във военната йерархия. Разпределен е в Никомедия и служи в личната гвардия на император Диоклециан. През 303 г. Диоклециан издава едикт за масово преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и се изправя срещу решението на императора. Разгневеният Диоклециан заповядва Георги да бъде подложен на тежки мъчения и да бъде екзекутиран като предател.

Според преданието, когато повеждат Георги към тъмницата, едно от копията на войниците се превива на две, когато докосва светеца. Така Георги се уверява, че Господ го закриля в отстояване на вярата му. В тъмницата е окован във вериги, разпънат на земята, а върху гърдите му поставят тежък камък. На другия ден Георги остава твърд пред съда на императора въпреки мъченията. 

Последват различни мъчения - завързване на дървено колело и стъргане на тялото му с железни остриета. Когато решават, че вече Георги е мъртъв, императорът отива да принесе жертва в храма на Аполон и тогава става чудо: появява се ангел, който изцелява и освобождават мъченика. Последват нови мъчения в тъмницата. Диоклециан вика великия магьосник Атанасий и му заповядва да сломи вярата на Георги, затова приготвя силна отрова.

Георги я изпива без страх и продължава да проповядва Божието име. Атанасий решава да изпита Георги може ли да възкреси мъртвец. Води го при стар гроб извън града. След гореща молитва Георги възкресява мъртвеца, който излиза от гроба, пада в краката му и започва да слави Бога. Тогава се появява огромна тълпа от хора, повярвали в Исус, поради което са убити на място. Убити са  също магьосника Атанасий и възкръсналия мъртвец. Георги отново е  хвърлен в тъмницата, където продължава да върши чудеса.

Една сутрин след пореден разпит при императора, Свети Георги е заведен в храма на Аполон, за да му се поклони, но вместо това той гони многобройните бесове от идолите, а статуите им падат и се разбиват в земята. При това чудо царица Александра се притича и пада в краката на Георги, поради което е окована и поведена на смърт. По пътя към лобното място, царицата склонява глава на един камък и предава душата си на Бога, след което и Георги е посечен пред стените на Никомидия.
Мощите на Свети Георги са погребани в палестинския град Лида (днес Лод, Израел).

Къде по света се празнува Гергьовден?

Георги Победоносец

Едно от най-известните чудеса, извършено от Свети Георги, е убийството на змея, чудо, станало близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от Лида, където лежи тялото на светеца.
Близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и вземал много хора за жертва. Когато доближавал градските стени, дъхът му отравял тези, които били наблизо. Хората се опитвали да преборят змея неведнъж, но все без успех.

Един ден решили да помолят владетеля си за помощ. Той издал заповед, с която разпоредил всеки ден да се предава на змея по едно от децата, за да се спасят останалите. Дошъл ред на владетеля да предаде дъщеря си за жертва на змея. Той заповядал на момичето да облече най-хубавата си дреха и да отиде на брега на езерото.

Когато змеят излязъл, се появил Свети Георги на бял кон и отишъл при девойката. Попитал я защо стои и плаче, а тя му казала да тръгва да бяга. В този момент Георги препуснал към змея и го пробол с копието си. Накарал момичето да върже змея с пояса си и да го завлече в града. Когато хората видели това, се разбягали от страх, но Свети Георги им заговорил да не се страхуват, защото Господ го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. При тези думи светецът отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички се покръстили.

На това място по-късно е построена голяма църква на името на Божията майка и друга на името на Свети Георги Победоносец. При освещаването на този храм бликнал извор с жива вода, за която се вярва, че лекува много болести.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес