Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се препоръчва да се пие ябълков оцет преди сън?

12 юли 2024, 12:12 часа

Пиенето на ябълков оцет преди лягане е обект на голямо внимание поради потенциалните му ползи за здравето, подкрепени от анекдотични данни и някои научни изследвания. Ето защо включването на тази практика може да бъде полезно:

1. Подобряване на храносмилането

Ябълковият оцет може да подпомогне храносмилането, особено когато се приема преди лягане. Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която може да подобри способността на организма да разгражда храната по-ефективно. Това може да бъде особено полезно за хора, които страдат от лошо храносмилане или подуване на корема. Като насърчава по-доброто храносмилане, ябълков оцет помага за ефективното усвояване на хранителните вещества от организма и предотвратява дискомфорта, който понякога може да наруши съня.

Колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да има полза?

2. Регулиране на кръвната захар

Една от най-убедителните причини да пиете ябълков оцет преди сън е потенциалът му да регулира нивата на кръвната захар. Изследванията показват, че ябълков оцет може да подобри инсулиновата чувствителност и да понижи нивата на кръвната захар след хранене. Това е от решаващо значение, тъй като стабилните нива на кръвната захар през цялата нощ могат да предотвратят смущения, които биха могли да ви събудят. За хората с диабет тип 2 или тези, които изпитват скокове и сривове на кръвната захар, малко количество ябълков оцет преди лягане може да допринесе за по-стабилни нива на глюкозата и по-добра нощна почивка.

3. Управление на теглото

Ябълковият оцет може също така да подпомогне регулирането на теглото, което често е свързано с подобряване на качеството на съня. Установено е, че оцетната киселина в оцета увеличава чувството за ситост, което може да намали общия прием на калории. Пиенето на оцет от ябълки преди лягане може да ограничи нощното похапване и да ви помогне да се събудите с чувство на по-малко глад. С течение на времето това може да допринесе за намаляване или поддържане на теглото, което може да се отрази положително на съня и цялостното здраве.

Само една лъжичка ябълков оцет на ден, осигурява 5 ползи за организма

4. Детоксикация

Смята се, че ябълковият оцет има детоксикиращи свойства. Той може да помогне на черния дроб за по-ефективното промиване на токсините. Консумацията му преди лягане може да засили естествените процеси на детоксикация на организма, които протичат предимно по време на сън. Това нощно прочистване може да ви накара да се чувствате по-свежи и енергични на сутринта.

5. Подобряване на здравето на сърцето

Съществуват някои доказателства, които предполагат, че ябълковият оцет може да подобри здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола и намаляване на кръвното налягане. Тези ползи са от съществено значение за дългосрочното здраве на сърдечносъдовата система, а поддържането на здраво сърце може да подобри качеството на съня. Когато сърдечносъдовата система функционира оптимално, тялото може да си почива по-лесно.

6. Подобрено здраве на кожата

Ползите от ябълков оцет се разпростират и върху здравето на кожата. Неговите антибактериални и противогъбични свойства могат да помогнат в борбата с акнето и кожните инфекции. Приемането на оцета преди лягане позволява на неговите ползи да действат през нощта, като допринасят за по-чиста кожа. Освен това детоксикиращият ефект на ябълков оцет допринася за по-здрава кожа, като премахва замърсяванията от тялото.

7. Облекчаване на киселинен рефлукс

Въпреки киселинния си характер ябълков оцет може да облекчи киселинния рефлукс и киселините. Той спомага за балансиране на нивата на рН в стомаха и за подобряване на храносмилателната функция, като намалява вероятността да изпитате киселинен рефлукс през нощта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес