Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появява влага в кухнята през зимата?

05 декември 2023, 12:00 часа

Във всяка кухня има източници на влага. Не е възможно да ги изключите, тъй като контактът с водата е неразделна част от ежедневието в подобни помещения. Готвене и следващо почистване, миене на съдове - такива дейности се извършват редовно. Защо може да има прекалено висока влажност в кухнята? Ето най-честите причини.

Миене

Трябва да миете мръсни съдове и кухненски прибори всекидневно, понякога няколко пъти на ден. Няма значение дали това се прави ръчно или с помощта на съдомиялна машина - влагата неизбежно ще се натрупа във въздуха след всяко подобно събитие.

Готвене

По време на готвене въздухът в кухнята е наситен с водна пара. Не забравяйте да покривате тенджерите и тиганите с капаци - това ще намали количеството влага, изпарявана при кипене на водата. Не забравяйте да включвате аспиратора. Той ще улавя излишната влага, миризмите и мазните изпарения. След като приключите с готвенето, не го изключвайте веднага.

Как да се отървем от влагата вкъщи – лесен и бърз метод

Оставете да действа още 10-15 минути, за да отстрани останалата влага. Много хора смятат, че отварянето на прозореца по време на готвене е достатъчно парата да излезе и да се предотврати образуването на кондензат. Всъщност, това не е вярно. Готвенето може да отнеме един час или повече – а през зимата не може да държите прозореца отворен през цялото време. Много по-ефективно е да се справите с прекомерната влага чрез различни изпускателни агрегати.

Ниска температура в кухнята

Проблемът с влагата в кухнята обикновено е сезонен. Например, ако отоплението е недостатъчно, температурата пада в цялото жилище. Това води до кондензиране в охладения въздух - появява се влага и миризма на плесен. За да ги предотвратите, трябва да използвате допълнителни отоплителни уреди (електроконвектори, електрически радиатори и др.). Проблемът с високата влажност може да бъде решен с помощта на влагоуловител. Такива устройства извличат излишната влага от въздуха и помагат за нормализиране на микроклимата.

Ефекти от влагата

Водната пара, която пренасища въздуха, има разрушителен ефект върху мебелите. Ще се появи постоянна миризма на влага. Ако нивото на влажност на въздуха в кухнята е превишено, мебелите ще се повредят. Материалите, от които са изработени кухненските комплекти, се раздуват и деформират с времето. Металните елементи стават неизползваеми: панти на врати, малки и големи кухненски уреди.

Влагата разваля покритията. Ако не се вземат мерки, тапети може да се отлепят, мазилката да пада, а стените да почерняват. Можете да предотвратите утаяването на кондензат, като ползвате изпускателен вентилатор. Такива устройства ефективно отстраняват наситения с влага въздух към улицата.

Как да се справим с влагата у дома – забравете за проблема

Външен въздух

Има още един недостатък на въздушния поток, който влиза в кухнята през отворен прозорец или отдушник: външният въздух има много по-ниска температура от този на закрито. При смесване топлите въздушни маси се охлаждат и вече не могат да задържат напълно натрупаните водни пари. В резултат на това част от влагата полепва под формата на кондензат по стените, тавана, кухненските повърхности и прозорците. Как да премахнете влагата в кухнята, ако влагата се натрупва отвън?

Често причината е, че сградата не е достатъчно изолирана. Тънките стени замръзват през студения сезон, което води до кондензация в помещението. При това състояние на нещата вентилацията няма да се справи. Единственият изход е правилното извършване на изолационните работи.

Обобщавайки, можем да кажем, че проблемът с високата влажност в кухнята може да бъде решен. Необходимо е да се констатира причината за натрупването на водни пари във въздуха и да се отстрани, след което микроклиматът ще се нормализира. Също толкова важно е да се установи ефективна циркулация на въздуха, така че излишната влага да се отстранява заедно с изпускателния поток. Ако внимателно обмислите всички тези точки и инсталирате подходящо вентилационно оборудване, влагата в кухнята вече няма да ви притеснява.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес