Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се минава под масата на Разпети петък?

21 април 2022, 14:00 часа

Знаете ли защо християните "минават под масата" на Разпети петък? Това е ритуал, който съществува открай време. Какви са поверията и защо се практикува, ще научите по-долу:

Ритуалът за "минаване под масата на разпети петък" е приет от православната църква. Прави се в петъка преди Великден. Той е обгърнат от много суеверия. Тези суеверия нямат нищо общо с християнските повели.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. На специално място в храма се издига символичен Христов гроб. Той бива украсен с цветя, а върху престола се слага Плащаницaта. Последното е плат, с който е било покрито тялото на Исус Христос, след като е било свалено от кръста. Върху покривката се поставят Кръстът, Евангелието и много цветя.

Християните, идващи в храма, носят цветя, както, когато се отива на погребение на близък човек. Слушат се молитвите, покланят се на изображението на иконите. Целува се Христовото тяло на плащаницата, Кръстът, Евангелието и се поставят цветята. След това всеки посетител в църквата се навежда и минава под повдигнатото място.

Това се приема за смирение, преклонение и скръб пред гроба на Господ. Заедно с това ритуала се приема за благодарност и изкупление на Спасителят. След това хората трябва да се поклонят пред поставения голям Кръст, пред св. Йоан Богослов и пред изображението на св. Богородица и да ги целунат.

Едва тогава свещеникът дава на всеки цвете за духовна утеха и благословение. Това цвете е символ на вяра и надежда, че гробът ще остане празен, а самият Исус Христос ще Възкръсне. Миряните носят китките по домовете си и я поставят над иконите, за да им напомнят, че иде Великият ден.

Ето така става ясно защо се минава под масата на Разпети петък.

Ритуалът се прави за късмет, здраве и за опрощаване на греховете. Идеята е християните да могат да се поклонят пред Христовия гроб и да потърсят смирение и опрощение.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес