Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо розовата вода е толкова полезна

22 януари 2022, 09:35 часа

България е известна с розовото си масло и продуктите от розовия цвят. Те намират широко приложение в готварската и най-вече козметичната индустрия и се изнасят за други страни, които също оценяват техните богато свойства. Ето защо розата е толкова ценна и за какво можете да я прилагате вкъщи.

Как запушвате порите си без да знаете

Как влияе върху кожата?

Розовата вода е полезна за чувствителна кожа, защото тя е противовъзпалителна и успокоява зачервяванията и раните. Използва се при лечението на акне, дерматит и екзема, поради антибактериалното си действие и нежния оздравителен ефект.

В козметичните продукти тя е чудесна добавка, защото се бори със свободните радикали, натрупването на стрес и ограничава появата на бръчки.

Можете да я използвате както почистващ тоник за лице, така й като крем за околоочния контур срещи появата на бръчки.

Избегнете бръчките около очите с тези съвети

За деца

Ако се появят одрасквания и външни рани върху кожата, на които спиртът влияе раздразнително за промивка – използвайте розова вода. Тя ще дезинфекцира раната без излишно да дразни и щипе.

За успокоение

Успокояващият й аромат влияе добре върху психиката. Можете да използвате розово масло в арома лампа подобно на лавандуловото. То носи спокойствие и пречиства въздуха. Помага също при простуди и грип като служи за дезинфекция на болестотворните микроби във въздуха.

За коса

Ако страдате от възпаления по скалпа или пърхот, също можете да използвате розова вода след баня. Нанасянето може да стане с памучен тампон или със спрей дозатор. Тя премахва вредните влияния, не омразява и действа успокояващо. Може да заздрави косата, а хидратацията, която осигурява да стимулира растежа.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес