Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо никога не трябва да използвате мокра ръкавица за фурна?

30 декември 2022, 17:22 часа

Малко неща са по-хубави от гореща тава със сладкиши, извадена от фурната. Но и малко неща са по-лоши от тежките изгаряния на ръцете ви при изваждането на тези сладкиши. Ето защо имаме ръкавици за фурна и държачи за тенджери, тези изолирани текстилни или силиконови покрития за ръце, които ни позволяват за кратко да боравим с повърхности, които са били изложени на топлина, достигаща стотици градуси. Има един сигурен начин да намалите драстично способността на ръкавицата за готвене да ви предпазва, и това е да я намокрите. Ето защо.

Как да почистиш мръсната фурна за секунди?

Традиционните текстилни ръкавици за готвене работят чрез поставяне на слой топлоустойчив материал във вътрешността на ръкавицата. Ако платът се намокри или поставите мокри ръце в ръкавицата, ефективността на топлинната бариера драстично намалява. Това е така, защото водата провежда топлина. Нейната топлопроводимост е до 25 пъти по-голяма от тази на въздуха. При скорошна серия от експерименти, изследователите установиха, че носенето на мокра ръкавица, която е изложена на температура 150 градуса или повече, може да причини изгаряне от трета степен само за една секунда. Друг недостатък, който е открит на ръкавиците от плат са шевовете. Когато пръстите на ръкавицата са били притиснати към гореща повърхност, топлината се е предавала по-бързо в близост до зашитата част на ръкавицата. 

Трикове с микровълновата фурна, които със сигурност не знаете

Засега е най-добре да се уверите, че ръкавиците от плат са напълно сухи преди употреба. Ако трябва да се измиете, уверете се, че ръцете ви са напълно сухи, преди да поставите ръката си в една от тях. И макар че някои готвачи обичат да вземат кухненска кърпа, за да се справят с горещ тиган, това не се препоръчва. Кърпите не са предназначени за защита от топлина и нивото на изолация, което предлагат, може да варира в зависимост от това как е сгъната кърпата. По-лошото е, че тънката кърпа може да прихване пламъка на газовия котлон и тогава имате истински проблем. Никога не използвайте мокра кърпа за тази задача, тъй като се прилага същият принцип на мократа ръкавица. 

Защо винаги трябва да слагате сол във фурната, когато печете тестени изделия

Ръкавиците, изработени от силикон, също трябва да се поддържат сухи отвътре и отвън, въпреки че изглежда, че не са толкова податливи на вода, колкото ръкавиците от плат. Някои от тях са обозначени като водоустойчиви, но други могат да имат памучна подплата, затова е добре да се предпазвате. Поддържането им в сухо състояние също така намалява вероятността горещият тиган да се изплъзне от ръцете ви. Която и ръкавица да предпочетете, уверете се, че имате план за горещите неща. Преди да извадите тигана от фурната, знайте къде ще го поставите. Всички ръкавици имат ограничен период от време за работа с горещи предмети. Той най-често е до 10 секунди, а някои и много по-малко. Преди да рискувате да се нараните, не забравяйте, че е по-трудно да ядете брауни, когато ръцете ви са превързани.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес