Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ни сърби, когато ни ухапе комар?

24 ноември 2022, 15:44 часа

Лятото е чудесен сезон за престой на открито, освен когато буболечките излязат и започнат да хапят, лазят и влизат в храната ни. Сред най-досадните от тях са комарите, чиито ухапвания могат да предизвикат сърбеж в продължение на дни. Но защо комарите не могат просто да вземат кръвта ни и да приключат с това? Защо ухапванията от комари също трябва да сърбят толкова много?

Направете ТОВА и нито един комар няма да ви доближи

КРАТКИЯТ ОТГОВОР Е: СЪРБЕЖЪТ Е АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ КЪМ ПЛЮНКАТА НА КОМАРИТЕ. Да, слюнка. Комарите използват механизъм, включващ слюнка, за да измъкнат колкото се може повече кръв от вас възможно най-бързо. Устните на комарите са съставени от множество тръбички. Комарът използва една от тях, за да изсмуче кръвта. Друга тръба се използва за изпомпване на слюнка в кръвоносния съд. Слюнката действа като антикоагулант - предотвратява съсирването на кръвта и по този начин улеснява безпрепятственото ѝ протичане.

Този метод ще ви спаси от всички комари през лятото

Но, както се оказва, хората са алергични към някои от протеините в слюнката на комарите. Това означава, че въпреки че слюнката сама по себе си е безвредна, имунната ни система е свръхчувствителна към нея. Организмът реагира на слюнката, като освобождава хистамин - биологично вещество, което разширява кръвоносните съдове, за да улесни пристигането на белите кръвни клетки, протеините на кръвната плазма и други средства на имунната система на мястото на увреждането. При този процес обаче хистаминът предизвиква възпаление и сърбеж. Най-добрият начин да се избегне сърбежът е да се избегнат комарите на първо място. И въпреки че слюнката на комарите е безвредна, тя може да пренася опасни болести, като вируса на Западен Нил, вирус Зика или малария. Затова е важно да вземете предпазни мерки, за да предотвратите ухапванията от комари:

Подправката, от която КОМАРИТЕ бягат надалеч

- Използвайте мрежа на прозорците, за да не допускате комари при вас

- Носете дълги и свободни дрехи, за да се предпазите от комари. При по-прилепналите дрехи е възможно само да затрудните комарите, но не и да ги спрете.

- Използвайте пръскало срещу насекоми върху откритата част на тялото и дрехите, за да се предпазите от комарите.

- Не забравяйте също така да изпразните всички съдове с престояла вода, които служат като идеално място за размножаване на комарите, за да снасят яйцата си

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес