Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да прекаляваме с мандарините

27 декември 2020, 11:28 часа

По традиция мандарините присъстват на новогодишната трапеза и това не е случайно. Освен че повишават имунитета, те премахват токсините от тялото. Но с тях не бива да се прекалява. За да не навредите на здравето си, яжте до четири мандарини дневно.

Те могат да се консумират, единствено ако няма противопоказания като индивидуална непоносимост или алергични реакции към тях.

През зимата тялото ни се нуждае от повече витамини и за да си ги набавим трябва да консумираме много плодове.

В това отношение мандарините са чудесна алтернатива. Те са богати витамини, включително витамин С и същевременно не съдържат много калории.

ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВАТ СЛАДКИТЕ МАНДАРИНИ

Преди консумация е задължително да се измият с топла вода, тъй като може да са третирани с вредни за организма вещества.

Интересното е, че полезните вещества в тях не се съдържат само в пулпата, но и в кората и в бели влакна, които разделят плода на парчета.

Мандарините изобилстват от флавоноида нобилетин, който има мощен противовъзпалителен ефект.

Лекарите са единодушни, че прекалената употреба на този плод може да доведе до развитие на алергични реакции, подуване на корема, обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Това се дължи на високото количество фибри, които се съдържат в тях.

Диетолозите препоръчват консумацията на мандарини да се осъществява сутрин и следобед до 17 часа. Най-важното е да не ги ядете на гладно.

Ако спазвате тези прости препоръки, мандарините ще имат само положителен ефект върху тялото ви. Консумирайки ги, ще му помогнете да се освободи от токсините и да повиши имунната си защита.

Освен това ще подобрите настроението си. Доказано е, че флавоноидите в мандарините имат точно такъв ефект.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес