Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да пием кафе на гладно

27 август 2024, 17:00 часа

Понеделник сутрин е, и след поредното натискане на бутона за отлагане на алармата, най-накрая успявате да се измъкнете от леглото. В ума ви има само едно желание – да се събудите с ароматна чаша кафе, която да ви върне обратно към живота. След първата глътка се чувствате като нов човек, а след още няколко сте готови да покорите света. Това ви звучи познато? За мнозина от нас това е ежедневен ритуал, не само в понеделник.

Но знаете ли, че пиенето на кафе на празен стомах сутрин може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне? Може да изглежда шокиращо, но нека разберем защо е така.

Защо пиенето на кафе на празен стомах не е добра идея?

Има редица причини, поради които е добре да избягвате кафето като първото нещо, което консумирате сутрин. Един от основните проблеми е, че то увеличава нивата на кортизол – хормонът на стреса, който регулира енергията ви и ви държи будни. Кортизолът обикновено е най-висок сутрин, а пиенето на кафе в този момент може да доведе до още по-голямо повишаване на нивата му. Това излишно натоварване на организма може да повлияе негативно на овулацията, теглото и хормоналния баланс, особено при жените.

За кои хора не е полезно да пият кафе на гладно?

Когато приемате кофеин, докато нивата на кортизол са вече високи, това може да наруши естествения ритъм на хормона и да доведе до проблеми с производството му в по-късните часове на деня. Резултатът може да бъде нежелано покачване на нивата на кортизол вечер, което затруднява съня и може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми като увеличаване на теглото и колебания в кръвната захар.

Допълнителният кортизол, който организмът произвежда под стрес, може също така да повиши кръвната захар, което в крайна сметка води до повишаване на инсулиновия хормон. Това може да отключи редица нежелани ефекти, като наддаване на тегло и проблеми със съня.

кафе

Какво да пием сутрин вместо кафе?

Вероятно сте чували, че първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да изпиете чаша вода. Това не е случайно. През нощта организмът се дехидратира, а водата е най-добрият начин да възстановите хидратацията си и да събудите тялото си. Чаша вода сутрин не само ви освежава, но и подготвя организма ви за деня.

Ако идеята за обикновена вода не ви привлича, опитайте да добавите няколко капки лимон или чаена лъжичка мед. Топлата вода с лимон е отличен начин да започнете деня си – тя стимулира метаболизма и помага на тялото да се пречисти.

Какво се случва с организма ни, когато пием кафе на гладно?

Друга добра идея е да добавите няколко резена пресни цитрусови плодове във водата си. Това ще придаде свежест и леко сладко-кисел вкус, който ще ви зареди с енергия за началото на деня. След като хидратирате тялото си и то е готово за новия ден, можете спокойно да се насладите на любимото си кафе, без да се притеснявате за негативните му ефекти.

Кафето на празен стомах може да изглежда като чудесен начин да започнете деня си, но всъщност може да доведе до редица проблеми за вашето здраве. За да се насладите на любимата си напитка без риск, е важно да подготвите организма си правилно. Започнете сутринта с чаша вода, за да хидратирате тялото си, и само след това се насладете на кафето. Така ще постигнете баланс и ще се чувствате добре през целия ден.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес