Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не се препоръчва кокошките да се хранят с хляб

05 октомври 2024, 21:00 часа

От години насам хлябът е основна храна както за хората, така и за животните. В миналото стопаните често хранели своите кокошки с остатъчен хляб, който не бил консумиран вкъщи. Тогава хлябът бил далеч по-евтин и практиката да се използва като храна за животните била масова. Дори и днес, някои стопани продължават да дават на кокошките си трохи от хляб или дори цели филии, останали след обяда. Но доколко тази практика е здравословна и безопасна за птиците?

Ползи и рискове при храненето на кокошките с хляб

Хлябът на пръв поглед може да изглежда като подходяща добавка към храната на кокошките. Той съдържа въглехидрати, които осигуряват енергия, и известни количества протеини, макар и не в особено високи стойности. В студените зимни месеци, когато кокошките използват енергията си, за да поддържат телесната си температура, хлябът може да им достави необходимата енергия. Но тук започват и проблемите.

Какво никога не трябва да ядат домашните кокошки?

1. Вредни съставки в хляба

Докато хлябът съдържа полезни вещества, като въглехидрати и протеини, той също така съдържа и съставки, които могат да бъдат вредни за кокошките. Една от тези съставки е маята. Когато кокошките консумират хляб, който съдържа мая, това може да доведе до ферментация в стомаха и червата им. Този процес не само затруднява храносмилането, но и може да причини сериозни стомашно-чревни проблеми, включително диария.

2. Прекомерната сол и захар

Друга сериозна опасност при храненето на кокошки с хляб е високото съдържание на сол и захар. Много видове хляб, особено индустриално произведените, съдържат допълнителни количества сол, които могат да бъдат излишни и дори вредни за птиците. Солта вече е част от комбинираните фуражи, които кокошките получават, така че допълнителен прием може да доведе до проблеми с тяхното здраве.

Захарта е друга съставка, която трябва да се избягва. Тя не само сгъстява кръвта на кокошките, но и ускорява процесите на ферментация в храносмилателния тракт, което може да доведе до сериозни храносмилателни разстройства.

кокошки

3. Пресен хляб и рискът от задушаване

Експертите препоръчват да се избягва даването на пресен хляб на кокошките. След като хлябът бъде кълван, той престоява в стомаха на птицата и под въздействието на стомашните сокове се размеква. Това води до образуването на лепкави бучки, които могат да запушат гушата на кокошката и да затруднят дишането ѝ. Този проблем може да бъде животозастрашаващ, ако не бъде разрешен навреме.

Как безопасно да давате хляб на кокошките?

Ако все пак решите да използвате хляб като допълнение към диетата на вашите кокошки, има няколко важни правила, които трябва да следвате:

1. Накиснете сухарите

Ако искате да дадете на кокошките си сухари, задължително ги накиснете за няколко часа във вода, за да станат по-меки и лесни за усвояване. Това ще предотврати възможността за ферментация и ще намали риска от образуване на бучки в стомаха на птиците.

2. Избягвайте ръжен хляб

Макар ръженият хляб да е по-полезен за хората, той не е подходящ за кокошките. Причината е, че ръжта съдържа повече киселини, които ускоряват процеса на ферментация и могат да доведат до стомашни разстройства при птиците. Освен това, в ръжния хляб обикновено има повече сол и захар.

С какво да храним кокошките през зимата, за да снасят повече яйца

3. Не използвайте сладкарски изделия

Под никаква форма не давайте на кокошките си продукти като кифли, бисквити или торти. Тези храни съдържат високи нива на захар и други добавки, които са изключително вредни за птиците.

4. Избягвайте мухлясал хляб

Мухлясалият хляб е изключително опасен за кокошките. Някои стопани погрешно смятат, че мухълът съдържа естествен пеницилин, но това не е вярно. Мухълът може да предизвика сериозни инфекции и отравяния при животните.

Въпреки че хлябът може да изглежда като подходяща храна за кокошките поради своите калории и хранителни стойности, рисковете, свързани с неговата консумация, значително превишават ползите. Ферментацията в стомаха, прекомерната сол и захар, както и рискът от задушаване са само част от опасностите, които той крие за домашните птици. Ако решите да включите хляб в храненето на кокошките си, не забравяйте да следвате важните правила за безопасност и умереност. В крайна сметка, най-доброто решение за вашите кокошки остава балансираният фураж, който осигурява всички необходими хранителни вещества, без да застрашава тяхното здраве.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес