Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не можем да се заселим на Луната?

15 октомври 2016, 10:37 часа

Луната е бомбардирана от метеорити със 100 пъти по-голяма честота, отколкото са смятали учените досега.

Това установиха американски изследователи от щата Аризона и от Корнуолския университет. Те публикуваха резултатите от изследването си в списание Naturе.

Такива метеоритни дъждове представляват заплаха за евентуални космически селища.

Астрономите проучиха снимки от лунната повърхност, получени с помощна на автоматичната междупланетна станция Lunar Reconnaissance Orbiter. От 2009 година камерата на апарата е направила около 1 милион изображения с високо разрешение. Върху 14 000 фотографии бяха заснети едни и същи участъци, което позволи да се направи сравнителен анализ, отбелязва още БГНЕС.

Учените откриха 222 наскоро сформирани кратери, чийто диаметър варира до няколко десетки метра. А това доказва, че на Луната постоянно падат метеорити.

Астрономите открили също 47 000 промени в релефа на лунната повърхност, възникнали от парчета разтопени породи. Те са получени от удара на метеоритите с повърхността.

Според изследователите метеоритните дъждове вдигат голямо количество лунна прах, която бавно се отлага обратно. Това означава, че следи от астронавти на САЩ, кацнали на планетата, ще изчезнат много по-бързо, отколкото се предполагаше досега.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес