Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо лимонът е по-малко киселинен от месото за нашия организъм?

24 юли 2024, 10:00 часа

Концепцията, че лимонът е по-малко киселинен от месото за нашия организъм, се корени в разграничението между pH на дадено вещество и неговия метаболитен ефект след храносмилането. Въпреки че в естествено състояние лимоните са киселинни, с рН около 2, след метаболизиране те имат алкализиращ ефект. И обратното, месото, въпреки че не винаги е силно киселинно в сурово състояние, има тенденция да има подкиселяващ ефект върху организма след храносмилането.

Разбиране на pH и киселинност

Скалата за рН измерва киселинността или алкалността на дадено вещество в диапазона от 0 до 14. Стойност на рН 7 е неутрална, стойности под 7 са киселинни, а стойности над 7 са алкални. Лимоните безспорно са кисели с ниското си pH, което се дължи на лимонената киселина. Месото, в зависимост от вида му, може да има леко кисело до неутрално рН, което обикновено варира от 5,5 до 7,0.

Защо е полезно да замразявате лимони във фризера?

Метаболитна обработка и нейното въздействие

Ключът към разбирането защо лимонът е по-малко киселинен от месото се крие в метаболитните процеси, които се случват след храносмилането. Когато консумираме лимони, лимонената киселина се метаболизира в бикарбонати, предимно калиев бикарбонат, който има алкализиращ ефект върху рН на организма. Този процес намалява общата киселинност в организма, като прави системното рН по-алкално.

От друга страна, месото, след като се усвои, допринася за киселинното натоварване на организма. Метаболизмът на протеините и аминокиселините в месото генерира киселинни вещества като сярна и фосфорна киселина. Тези киселини могат да понижат рН на организма, създавайки подкиселяващ ефект. Това е особено ясно изразено при високопротеинови диети, които разчитат в голяма степен на месо, което може да увеличи киселинното натоварване на организма.
Ролята на алкалната и киселинната пепел

Концепцията за остатъка от „пепел“, останал след храносмилането, е от решаващо значение за определяне на ефекта на храната върху рН на организма. Алкалните храни, като плодовете и зеленчуците, оставят алкална пепел, докато киселинните храни, като месото, оставят киселинна пепел.

За кои хора вредата от лимоните наистина е голяма?

Тази пепел оказва влияние върху системния рН баланс. Лимоните, въпреки първоначалната си киселинност, произвеждат алкална пепел поради високото съдържание на минерали, които се превръщат в алкални бикарбонати. Месото обаче образува киселинна пепел поради съдържащите сяра аминокиселини.

Последици за здравето

Поддържането на балансирано рН е от съществено значение за цялостното здраве. Диета с високо съдържание на киселиннообразуващи храни, като месото, може да доведе до състояние, наречено ацидоза. Хроничната ацидоза може да допринесе за различни здравословни проблеми, включително намалена костна плътност, камъни в бъбреците и нарушена мускулна функция. От друга страна, включването на алкалообразуващи храни, като лимоните, може да помогне за противодействие на тази киселинност, да насърчи по-доброто здраве и да предотврати потенциалните отрицателни ефекти на киселинната диета.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес