Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо косата побелява рано?

25 юни 2024, 14:19 часа

Нека направим малко пътешествие към ранното посивяване на косата и да видим дали можем да обърнем преждевременното стареене на косата!

Много хора вярват, че сивата коса е въпрос на наследственост! И да, генетиката играе важна роля за появата на сива коса, но тя не винаги е единственият фактор.

Ако вземем предвид генетиката, нека разгледаме проучвания, които показват, че възрастта, на която косата губи цвета си, може да бъде повлияна от няколко гена. Например генът IRF4 контролира активността на гена TYR, който инструктира производството на меланин. Хората с генетичен вариант IRF4 rs12203592 имат по-висока честота на преждевременно посивяване в сравнение с останалите хора.

Лекар: Ранното побеляване на косата издава по-висок риск от тези заболявания

В допълнение към генетичния фактор обаче с възрастта броят на клетките във фоликулите, а следователно и на оцветяващия пигмент, намалява. И това е естествен процес. Ето защо косата, особено след 30-годишна възраст, може да изглежда сива.

В допълнение към естественото намаляване на клетките с възрастта и определен човешки генотип, посивяването може да бъде свързано със стрес, недостиг на витамини, някои заболявания, както и с други външни влияния.

Понякога появата на сива коса в млада възраст може да е сигнал за нарушение в организма, което показва автоимунни и хронични заболявания, метаболитни нарушения и някои синдроми, които изискват диагностика и консултация със специалист.

Липсата на сън, неправилното хранене, лошите навици, влиянието на околната среда - всички тези фактори могат да повлияят на състоянието на косата и да допринесат за появата на ранно посивяване на косата.

Сънят играе важна роля за появата на ранно посивяване на косата и в този контекст искам да подчертая ролята на хормона мелатонин, чийто недостиг може да повлияе на здравето на косата. Той е епифизен хормон, който регулира съня и също така участва в антиоксидантната защита и активирането на противотуморния имунитет. Човешката кожа и космените фоликули произвеждат определена концентрация на мелатонин, която влияе върху цикъла на растеж на косата.

5 причини за ранното побеляване на косата

Благодарение на антиоксидантните си свойства мелатонинът може да се счита за един от факторите за запазване на структурата на косъма и предотвратяване на ранното посивяване на косата.

Също така стресът е един от основните врагове на здравата коса. По време на стрес в организма се отделя адреналин, който може да попречи на образуването на меланин (естествен пигмент) в косата и да доведе до ранно посивяване на косата.

Учени от Университета в Маями проведоха изследване на тази връзка и стигнаха до заключението, че психологическият стрес ускорява биологичното стареене и причинява посивяване на косата, но в публикацията се съобщава също, че посивяването и обратното развитие на косата протичат паралелно с поведенчески и психологически стресови фактори.

Компютърното моделиране на посивяването на косата през целия живот и на посивяването на косата, предизвикано от стрес, предполага прагов механизъм за бърза обратимост на посивяването. Заедно с това тези резултати документират обратимостта на посивяването на косата при хората и предоставят нов модел за изучаване на възможността за промяна на човешкото стареене. Това означава, че чрез промяна на начина на живот и намаляване на стреса пигментацията на косата може да бъде обърната!

Посивяването на косата не е опасно, но също така може да бъде знак, че организмът ви изпитва недостиг на важни елементи. Пренебрегването на тези сигнали може да доведе не само до ранно посивяване на косата, но и до влошаване на цялостното здраве. За какви минерали и микроелементи трябва да внимавате, ако забележите ранно посивяване на косата? Със сигурност нивата на колаген, желязо, цинк, биотин и витамин С.

Каквато и да е причината за посивяването на косата ви, не забравяйте, че е важно да се обичате и приемате такива, каквито сте, и да се грижите за здравето и благосъстоянието си. Здравословният начин на живот и положителната нагласа могат да ви помогнат да се чувствате уверени и щастливи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес