Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо горчат краставиците? Време е да научите отговора на този въпрос!

25 март 2022, 15:36 часа

Сигурни сме, че на всеки един от вас му се е случвало да си купи краставици и домати за салата и не след дълго разбира, че любимият зеленчук горчи. Няма как да не изпитаме разочарование от вкуса на краставиците. Знаете ли обаче на какво може да се дължи това и как всъщност можем да го избегнем?

Опитните градинари са на мнение, че съществуват такива сортове краставици, които след няколко поколения започват да горчат. Други обаче са категорични, че поливането е в основата на всичко това. Те смятат, че в периода на цъфтеж краставиците се нуждаят от най-голямо количество вода и ако не им го дадем, след това оставаме разочаровани от вкуса на зеленчука.

Краставиците посърнаха в жегите, но благодарение на комшията, те са отново свежи

Употребата на различни видове препарати също може да се превърне в предпоставка за горчивия и неприятен вкус.

В случай, че сами си отглеждате зеленчуците и не искате да допускате да се случи подобно нещо, то най-разумно е да поливате редовно краставиците, особено в периода на цъфтеж. Нужно е също да им осигурите добра почва и слънчева светлина. Това ще подобри техния вкус.

Постарайте се почвата да е топла и добре дренирана. Трябва да е богата на органични вещества. Редовното торене на краставиците е в основата на това те да не горчат, когато ги похапваме.

Почистването на плевелите е поредното, на което да обърнете внимание.

Правете всичко това и сме сигурни, че ще отгледате най-вкусните и полезни зеленчуци!


Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес