Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо аспиринът е опасен за пушачите?

01 януари 2022, 16:00 часа

Приемът на аспирин е особено опасен за пушачите. При тях той може да увеличи риска от развитие на сърдечна недостатъчност.

Пушенето е един от рисковите фактори за сърдечна недостатъчност, но едновременната употреба на аспирин и тютюн допълнително увеличава риска от това фатално заболяване. До това заключение стигнаха изследователи от университета във Фрайбург, Германия, пише електронното издание medikforum.ru.

Аспиринът обикновено се използва като средство за справяне с болката и понижаване на температурата. Той има противовъзпалителни и антикоагулантни свойства (разрежда кръвта).

В цял свят аспиринът се продава без рецепта и е едно от най-често използваните лекарства. Но според немските учени, пушачите трябва да бъдат особено внимателни при приема на аспирин, ако имат поне един от рисковите фактори за сърдечна недостатъчност.

При тях рискът от развитието на това състояние се увеличава с 26%.

Рисковите фактори за сърдечна недостатъчност включват тютюнопушене, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол, диабет и други сърдечно-съдови заболявания. При наличие на поне един от тези фактори приемът на аспирин насърчава развитието на сърдечна недостатъчност. 

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да се използва за поставянето на диагноза или назначаването на лечение! Винаги се консултирайте със специалист преди прием на лекарства!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес