Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера (СНИМКИ)

03 юни 2024, 14:30 часа

Златистите плажове на прекрасната Турска ривиера ще посрещнат морските костенурки Карета (Caretta Carettas) и тази година. Средиземноморското крайбрежие на Турция се отличава с най-плодотворните плажни местообитания за гнездене в региона, като ежегодно стотици костенурки се завръщат по 22 от плажовете на ривиерата. ОЩЕ: Знаете ли как се размножават костенурките?

Костенурките Карета имат двадесет и две гнездови местообитания на плажовете в провинциите Мугла, Анталия, Мерсин, Адана и Хатай на южното крайбрежие на Турция. Те са защитен вид и поради тази причина по време на сезона на снасяне и излюпване на малките, доброволци патрулират по плажовете през нощта, за да гарантират безопасността на гнездата на костенурките.

Източник: M3 Communications Group, Inc.

Включени в списъка на Международния съюз за защита на природата (IUCN) като критично застрашени видове, шипобедрените костенурки имат продължителност на живота от над 70 години.

Обикновено достигат полова зрялост, когато черупките им достигнат дължина от 90 см, най-често на възраст между 12 и 30 години. Гнездовият им сезон в Средиземноморския регион започва през април и май.

Анталия – незаменим дом за Карета

Снимка: IStock

Само по крайбрежието на Анталия се намират девет от двадесет и двата плажа за гнездене в Турция по данни на Главната дирекция за опазване на природата и националните паркове (DKMP).

Сред тях е и 18-километровият плаж Патара, един от най-дългите плажове в Турция и света.

Министерството на околната среда, урбанизацията и климатичните промени е определило Патара като защитена зона за костенурките. Точно заради това достъпът до плажа е ограничен между 20:00 и 08:00 ч., с цел защита на уникалната екосистема и местообитание на морските създания.

През деня гнездата са обозначени с клетки и маркери, като посетителите могат да се насладят на дългата брегова линия, а вечер могат да наблюдават костенурките отдалече.

Във времето от 20:00 до 08:00 ч. е забранено също така да се използват шезлонги, чадъри и изкуствено осветление, да се създава шум, да се поставят палатки, да се палят огньове и да се плува по плажовете. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес