Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заболявания, които се проявяват през нощта

18 септември 2024, 20:00 часа

Заболяванията, които се проявяват или изострят през нощта, представляват сериозен проблем както в диагностичен, така и в терапевтичен контекст. Много от тези състояния се характеризират със симптоми, които се влошават през нощните часове, като потенциално нарушават съня и оказват влияние върху цялостното здраве и качеството на живот.

1. Астма

Астмата е хронично респираторно състояние, при което възпалението и стесняването на дихателните пътища водят до затруднено дишане. Симптомите често се влошават през нощта - явление, известно като нощна астма. Фактори като по-хладния въздух, лежането и излагането на алергени като прахови акари или пърхот от домашни любимци могат да допринесат за нощните обостряния. Нощната астма може да доведе до прекъсване на съня и повишена умора през деня, което налага ефективни стратегии за управление, включително използване на инхалатори или други лекарства.

Още: Спане по 2 часа на нощ: митове, реалност и съвети за поддържане на добро здраве

2. Гастроезофагеална рефлуксна болест

Тя възниква, когато стомашната киселина често изтича в хранопровода, причинявайки дразнене. Това състояние често се влошава през нощта поради легналото положение, което улеснява киселинния рефлукс. Нощният рефлукс може да доведе до кашлица, дразнене на гърлото и дискомфорт, което нарушава съня. Повдигането на главата на леглото и избягването на хранене близо до времето за лягане може да помогне за справяне със симптомите.

3. Сънна апнея

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е заболяване, което се характеризира с многократни прекъсвания на дишането по време на сън. Това състояние често се проявява с шумно хъркане, задушаване или задъхване, което води до фрагментиран сън и сънливост през деня. ОСА може да бъде свързано с различни здравословни проблеми, включително хипертония и сърдечносъдови проблеми. Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища обикновено се използва за лечение на сънна апнея и за подобряване на качеството на съня.

Още: За да спите по-добре: 7 храни, които НЕ трябва да ядете на вечеря

4. Синдром на неспокойните крака (RLS)

RLS е неврологично заболяване, което причинява неприятни усещания в краката и непреодолимо желание да ги движите, особено когато сте в легнало положение или в покой. Симптомите често се влошават вечер и през нощта, което може да попречи на заспиването и оставането в съня. Лечението може да включва промяна на начина на живот, добавки с желязо и лекарства, насочени към намаляване на симптомите и подобряване на качеството на съня.

5. Състояния на хронична болка
Състояния като ревматоиден артрит, фибромиалгия и хронична болка в гърба могат да причинят симптоми, които са по-силно изразени през нощта. Болката и дискомфортът могат да нарушат съня и да доведат до повишена умора и смущения в настроението. Овладяването на хроничната болка често изисква комбинация от медикаменти, физиотерапия и промени в начина на живот, за да се подобри нощният комфорт и качеството на съня.

6. Нощни припадъци

Още: Кои са най-честите причини за нощно изтръпване на ръцете?

Някои видове епилепсия, като например нощните пристъпи, се появяват по време на сън. Тези припадъци могат да доведат до нарушаване на съня и в тежки случаи до нараняване. Диагностиката често включва нощни изследвания на съня или видео ЕЕГ наблюдение. Лечението обикновено включва антиепилептични лекарства и корекции в начина на живот, за да се осигури безопасност и да се сведат до минимум смущенията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес