Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво сигнализира тялото, когато ни се ядат сладки, солени и пикантни храни?

15 юли 2024, 19:11 часа

Желанието да хапнете понички след тежък работен ден не винаги е безобидна моментна слабост.

Вероятно всеки поне веднъж в живота си се е сблъсквал с внезапно желание да хапне нещо специфично. Например, живеете спокойно няколко десетилетия без цвекло, риба тон или ядки макадамия, но един ден отивате в магазина, купувате нещо от списъка в прилични количества и изяждате деликатеса до насита. Оказва се, че това не се случва напразно.

Ако не вземаме предвид бременността или ефекта след ежедневно гледане на реклами на определен продукт, естеството на подобен гастрономически прилив може да се сведе до три причини. Олга Галеева, говори за всяка от тях и обяснява защо някои хора временно стават фенове на доматения сок, а други не могат да устоят на поничките с глазура.

Всяка от тях има своите особености

Както обяснява експертът, нашите рецептори различават пет вкуса: сладък, горчив, кисел, солен и така наречената "месна" храна. Що се отнася до вкусовите предпочитания, те пряко зависят от различни фактори, вариращи от географски до психофизиологични. Най-простият пример: жителите на Перу, Тайланд и Индия обичат всичко пикантно, англичаните не могат да си представят живота без сладки пудинги, кифлички и кексчета, а австралийците винаги ще предпочетат сочното свинско месо пред рибата или пилешкото.

Като цяло всички сме различни, както и възгледите ни за идеалното меню. Но причините, поради които се правят корекции в обичайния хранителен режим, обикновено са едни и същи. И те се крият или в подсъзнанието, или в самия организъм.

Умора

Стресът, особено силният стрес, събужда симпатикоадреналната система, разположена в надбъбречните жлези и извън тях. Тя, от своя страна, е отговорна за събуждането на желанието за засищане с "бързи" източници на енергия. Това са мазните бургери и пържените картофи, газираните напитки със захар и други нездравословни храни и ястия, които са чудесни за задоволяване на глада, но не за дълго. При консумацията на всички тези противници на правилното хранене се събужда центърът за удоволствие в мозъка, както и доброто ни настроение. Ето защо след раздяла и тежки работни дни понякога ви се иска да посегнете към пицата, чипса и тортите.

Рутинни процедури

Денят на земята е скучен не само за нас, но и за тялото ни. При продължителна липса на ярки емоции то започва да дава сигнали на мозъка като "трябва да хапнеш нещо специално и да се развеселиш подобаващо". Следващият път, когато ви се прииска да хапнете кисели краставички, помислете първо за графика си. Включва ли той нещо друго освен работа, пазаруване и плащане на сметки? Ако не, няма да ви навреди да пътувате или поне да прочетете увлекателна книга.

Неуспех

Съществува и друга, по-сериозна причина за внезапните промени във вкусовите предпочитания: недостиг на някои полезни микроелементи в организма. Искате ли да изядете чиния с босилек, портокали или зеле, към които досега сте били безразлични? Може би не консумирате достатъчно витамин С. Желаете ядки? Няма да навреди да попълните запасите си от витамин Е. И така нататък. Опитайте се да се вслушвате в благосъстоянието си и не пренебрегвайте влошаването му. Продуктите, ако са правилно комбинирани, могат да поемат ролята на лекарство. И не забравяйте: ние сме това, което ядем.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес