Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага лимоновата вода

25 декември 2021, 15:35 часа

Въпреки че ползите за здравето на лимоновата вода са предимно митични, има някои доказателства, че водата с лимон може да помогне за всичко - от кожата до настроението.

Проучванията са установили, че редовната консумация на вода с лимон може да помогне със следното:

1.            Вода с лимон за кожата

Високото съдържание на витамин С в лимона го прави щадяща кожата напитка.

Диетите с високо съдържание на витамин С подобряват външния вид на кожата, като насърчават производството на колаген.

Питейната вода също е важна за преодоляване на сухотата на кожата, така че ако консумирате вода с лимон всеки ден, това се брои за ежедневната ви хидратация.

2.            Вода с лимон за отслабване

Лимоните съдържат полифеноли – вид растително съединение, което действа като антиоксидант. Полифенолите на лимона са свързани със свойствата за отслабване в някои проучвания.

Приема се, че това в общи линии се дължи на способността му да влияе върху метаболизма на мазнините. Простото пиене на вода само по себе си е свързано и със загуба на тегло.

Добавянето на лимон към водата подобрява вкуса и може да увеличи вероятността да го изпиете.

3.            Вода с лимон за имунитет

Витамин С в лимоновата вода помага на клетките да се борят с патогените, както и насърчава активността на тялото за отстраняване на оксидантите. Това ни предпазва от оксидативен стрес и болести.

4.            Вода с лимон за усвояване на желязо

Известно е, че витамин С кара тялото ви да усвоява по-добре желязото от храната, която ядете. Отпиването на малко вода с лимон заедно със зелените зеленчуци, ястието с леща или след прием на таблетки желязо може да помогне на тялото ви да се възползва максимално от източника на желязо.

5.            Вода с лимон за подпомагане на храносмилането

Често се рекламира като чудесен начин да раздвижите червата си сутрин, лимоновата вода се смята за добра за храносмилането.

Тази полза е до голяма степен анекдотична, въпреки че много хора се кълнат в лимоновата вода сутрин, за да детоксикират системата си и да помогнат за изхвърлянето на отпадъците.

Сега не забравяйте, че думата „детоксикация“ е малко подвеждаща. Тялото обикновено не се нуждае от допълнителна детоксикация, тъй като черният дроб и бъбреците вършат чудесна работа за това сами.

Въпреки това, първата топла напитка почти сигурно ще ви помогне да раздвижите червата си, което е важно за предотвратяване на запек.

6.            Вода с лимон за настроение

В ароматерапията е известно, че ароматът на лимон е ободряващ, енергизиращ и способен да насърчава положителното настроение.

Освен това се приема, че вдишването на аромат на лимон може да намали нервността, тревожността, изтощението и умората.

Така че стартът на деня с чаша ароматна вода с лимон може да означава, че започвате с подобрена перспектива.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес