Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво можем да ползваме найлоновите пликчета с цип

12 ноември 2021, 15:20 часа

Американският предприемач Стивън Оснит започва да експериментира с пластмасова многократно затваряща се найлонова торбичка през 1951 г. Тази идея не му хрумва просто "ей така" – той купува авторските права върху нея от един датчанин - Борге Мадсен. За разлика от изобретателя Оснит бързо осъзнава колко приложения може да има това технически просто решение. Разработването на ципа, интегриран в найлоновите пликчета, отнема десет години.

Днес много производители предлагат сертифицирани торбички, предназначени за контакт с храна, което е полезно за всички готвачи. Опаковани в такава торбичка и съхранявани в хладилника, лимоните ще останат свежи до четири пъти по-дълго от тези, които стоят на кухненския плот. Измитите и нарязани на парчета моркови, целина, магданоз и цели стъбла билки ще бъдат чудесно съхранени в плик с цип с малко вода. Неизползваното авокадо също може да се остави за по-късно – просто ги увийте в хартиена кърпа, след това поръсете с лимонов сок и сложете (разбира се в затваряща се найлонова торбичка) в хладилника. По същия начин можете да съхранявате измити и изсушени листа от маруля. Добре измитите репички, цветчетата карфиол и броколите също ще останат свежи по-дълго, ако са в такава опаковка.

Омлет без мазнина

Ще останем в кухнята за известно време - вземете една торбичка, счупете и изсипете в нея три яйца, добавете ситно нарязани зеленчуци, колбаси и подправки (те могат предварително да бъдат опаковани в торбички), внимателно разбъркайте, затворете ципа и го поставете във вряща вода за няколко минути. По този начин може да приготвите няколко омлета наведнъж без никаква мазнина.

Колекции

Можете да събирате всичко. Марки, монети, банкноти, пощенски картички, етикети, необичайни копчета – всички те могат да бъдат успешно сортирани с помощта на найлонови торби с цип. Плътната, устойчива на миризма торбичка ще предпази добре съдържанието.

Наскоро сред колекционерите се появява нова тенденция - колекционери на аромати. Те следят усърдно парфюмерийните тенденции, събират мостри и често го правят точно в торбички с ципове.

Поливане на цветята

Вече не е необходимо да молите съседите да поливат цветята ви, докато ви няма. Торбичка с цип, игла, конец и пръчка за шиш са достатъчни, за да направите обикновен диспенсър за вода, който ще овлажнява равномерно растенията в саксиите.

Студен компрес

Изгаряния, порязвания, леки наранявания, мигрена - в тези случаи студеният компрес ще донесе облекчение. В този случай от голяма помощ ще бъде торбичка с цип, пълна с кубчета лед. В по-дебели торбички може предварително да натрошите леда.

Както можете да видите, найлоновата торбичка с цип е нещо, което винаги трябва да имаме подръка. И колкото повече я използваме, толкова по-голям е шансът сами да измислим друг практичен начин да я използваме. Желаем ви успешни експерименти!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес