Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво да внимаваме при покупката на туршия

13 декември 2020, 12:13 часа

Туршията е неизменна част от трапезата ни през зимата. Но при покупката ѝ трябва да бъдем много внимателни.

Това важи най-вече за туршиите с ниско съдържание на сол. Солта е основен консервант в туршията и ако тя е в недостатъчно количество, развитието на патогенни бактерии се активизира. Консумацията на подобен продукт може да доведе до не само до стомашни неразположения, но и до отравяне.

За да избегнете това, заложете на надеждни производители. Избягвайте покупката на насипни туршии. Обикновено качеството на такива продукти не подлежи на контрол. Дървените бъчви и големите пластмасови съдове предоставят идеални условия за развитието на на бактерии.

Недобросъвестните производители често използват калциев хлорид, за да увеличат плътността на зеленчуците и да ускорят тяхната ферментация.

- Обърнете внимание на етикета на туршията. От нейния състав трябва да липсват такива добавки. С правилната технология, туршията ферментира по естествен път и не се налага прибавянето на добавки.

3 ПОЛЗИ ЗА ОРГАНИЗМА ОТ ТУРШИЯТА 

- Саламурата също е важна. Обърнете внимание на нейния цвят. Тя трябва да е прозрачна.

- Само при маринованите краставички е нормално тя да има лека мътност.

- Критерий за качеството на туршията е твърдостта на зеленчуците, независимо от това дали са цели, нарязани на парчета или настъргани.

- Срокът на годност на неотворена туршия не трябва да надвишава 2 години. Ако е по-дълъг, вероятно в състава ѝ присъстват консерванти.

- Съхранявайте отворената туршия в хладилник според указанията на опаковката. Неотворените туршии също трябва да се съхраняват на хладно.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес