Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е алергичният ринит да премине в астма?

09 април 2019, 14:36 часа

Симптомите на алергиите и вирусните инфекции се различават. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин алергологът д-р Симеон Узунов. По думите му е много важно да се приемат навреме мерки при проявена алергична реакция.

"Причината е, че пациентът започва все повече и повече да се алергизира, като понякога от една специфична алергична реакция може да се стигне до неспецифична като тогава дразненията не са само от към съответния алерген, а и към други подобни“, посочи д-р Симеон Узунов. Той добави, че пациентите могат да различат алергията от вирусите, които върлуват в този сезон. „При вирусните инфекции се наблюдава повишаване на температурата. Също така при една вирусна инфекция се появяват болки в гърлото, главоболие и втрисане. Това са първите симптоми, които сигнализират една вирусна инфекция", коментира д-р Симеон Узунов. Той заяви, че алергичната реакция протича по малко по-различен начин.

"При нея липсва повишаване на температурата и секретите, които се отделят са бистри, докато при вирусната инфекция започват да се оцветяват", каза още алергологът. Той коментира, че понякога се сменят няколко антибиотика, докато се разбере, че става дума за алергична реакция.

"При съмнение за алергия е важно да се посети специалист като най-напред се прави една добра анамнеза на пациента. След това се правят кожно-алергични проби и така се установява чувствителността към алергените. Времето на симптомите също ни насочва като те може да са целогодишни или сезонни4, допълни д-р Симеон Узунов.

По думите му нелекуваният алергичен ринит може да бъде причина за бронхиална астма. Той посочи, че нелекуваните алергии от страна на горните дихателни пътища с времето може да се пренесат и в белия дроб, като това може да бъде причина за бронхиална астма, която също може да бъде поленова.

"При поленова алергия зачестяват симптомите на пациентите с астма. Пациентите с атопична бронхиална астма, която е предизвикана от алерген, доста често имат пристъпи и необходимо да приемат своите медикаменти, за да ги контролират“, каза още д-р Узунов. По думите му първите симптоми на алергия се проявяват предимно в детска възраст.

"Не е невъзможно, но пациенти на по-зряла възраст по-рядко могат да проявят алергия, първи пристъп на астма или алергичен ринит", посочи д-р Симеон Узунов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес