Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е да спим с мокра коса?

29 март 2022, 10:50 часа

Вероятно няма по-приятна идея от това да се приберете вкъщи след тежък работен ден, да хапнете набързо, да си вземете душ или душ и да си легнете направо. Няма нужда от досадни дейности като сушене на косата. Да, може да изглеждате зле на следващия ден, но добавяйки малко лак за коса и ще придобиете добър външен вид. Но дали да си легнете с мокра глава и да полагате допълнителни грижи за косата си на следващия ден, или има някои рискове за здравето ви? Ето какви са рисковете да спите с мокра коса!

Грешки, които допускаме, когато си сушим косата със сешоар и я съсипваме

Вашият фризьор може да ви е обяснил, че не е добре да спите с мокра коса. Излагат се аргументи като отслабване на структурата и жизнеността на косъма, накъдряне и накъсване. Спането с мокра коса нарушава pH баланса на косата ви и в резултат на това косата ви започва да се омазнява. Това е неоспорим факт, но освен това трябва да добавим, че честото спане с мокра коса може да увреди косата много сериозно и дори да доведе до косопад.

Заспиването с мокра коса може да причини главоболие поради температурни промени. Не предполагайте, че ако увиете главата си с кърпа, проблемът ще бъде решен. Хора, страдащи от често главоболие или мигрена трябва да внимават да не спят с мокра коса. Ако никога не сте мислили, че спането с мокра коса може да увреди външния вид на косата ви, грешите. Гъбичките, бактериите и различни други микроорганизми обичат влагата. Влажната им коса действа като магнит на тези гъбички, които се прилепват върху скалпа и кожата ви, а впоследствие се образува зачервяване и подуване, придружени от постоянен и дразнещ сърбеж.

Особено опасно е да си лягате с мокра коса в стая с отворен прозорец. По-добре е да изсушите главата си със силен сешоар.  Не на последно място трябва да знаете, че когато си лягате с мокра коса, тя ще остане влажна с часове. Това автоматично отслабва имунната ви система и може да доведе до поява на настинки, мускулни болки и дори симптоми на алергия. По-добре подсушете добре косата си или не я мийте вечер преди лягане!

Студена или топла вода трябва да пием, за да се чувстваме добре? Ето какво казват специалистите

Ако все пак си легнете с мокра коса, фризьорите ви препоръчват да я разресвате много внимателно с рядък гребен или специална четка за разплитане, като напръскате непропускащ се балсам върху кичурите. След това сплетете свободна плитка или стегнат кок в горната част на главата си. На следващата сутрин косата ви ще придобие лек вълнообразен вид. Остава само да добавите малко текстуриращ спрей, например маркиран с морска сол, и да фиксирате резултата с лак за коса.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес