Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредна ли е чешмяната вода за кожата и косата?

28 май 2023, 14:00 часа

Има някои доказателства, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят на кожата и на косата.

В някои градове чешмяната вода може да съдържа минерали, окислители, калций, магнезий, силициев диоксид и желязо, които могат да оставят остатъци върху кожата и косата, като премахват естествените мазнини и причиняват натрупване, сухота и дразнене. Но като цяло е по-вероятно да имате проблеми, ако живеете някъде, където водата е твърда, което означава, че нивата на калций или магнезий са високи.

Как да накарате косата си да расте по-бързо и да е по-здрава?

Твърдата вода може да бъде проблем за кожата, защото оставя след себе си разтворени минерали, които могат да причинят дразнене. Тя може и да взаимодейства с почистващия препарат или сапун, създавайки филм, който компрометира кожната бариера и пречи на производството на масла. Най-често срещаният кожен проблем, причинен от тази реакция, е сухота или ксероза. Известно е също, че твърдата вода влошава кожни заболявания като акне, псориазис и екзема, но ако нямате суха кожа или някой от тези проблеми, тогава чешмяната вода не би трябвало да е проблем.

Относно косата нещата стоят по-подобен начин. Минералите в твърдата вода могат да повлияят на естествените мазнини върху косата и скалпа, което може да я направи суха, чуплива и по-податлива на накъсване. И ако боядисвате косата си, трябва да внимавате не само за твърда вода. Част от водата идва през медни тръби, които могат да оставят следи от метала, които с течение на времето оказват влияние върху цвета на косата.

Забравете за падането на косата при миене - ето какво се прави

Чешмяната вода може също да съдържа хлорамини или хлор. Някои водоснабдителни системи използват тези химикали за дезинфекция на водата си и ако нивата са достатъчно високи, те могат да притъпят или премахнат цвета на косата или дори да го променят изцяло. Така че, ако имате сух скалп, суха или боядисана коса, определено тествайте водата си за хлор и метали.

 

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес