Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с тези стайни растения, опасни са!

17 февруари 2022, 07:50 часа

Стайните растения допълват декора в дома ни, внасят свежест и уют, но някои от тях могат да навредят, особено ако вкъщи имате деца или домашни любимци. Ето с кои растения трябва да внимавате:

ЛИЛИУМ

Лилиумът е много красив и с приятен /макар и доста силен/ аромат. Може да се отглежда както вкъщи, така и в градината. Не всички видове лилиум са отровни. Внимавайте с тези: крем, дневна лилия, тигрова лилия. Особено опасни са за животните и най-вече за котките. Ако ги отглеждате на открито, нека бъдат далече от мястото, където играят децата. Причиняват на хората различни неудобства: дразнене на кожата, главоболие, стомашно разстройство. При животните водят до липса на апетит, повръщане и летаргия.

АЗАЛИЯ

Едно от най-красивите домашни растения, но и много опасна. Листата ѝ съдържат отровното вещество гликозид, което причинява отравяне, ако попадне в организма. Все пак трябва да уточним, че смърт настъпва само при употреба но огромно количество гликозид. Добре е да не го отглеждате в дом, в който има малки деца и домашни любимци.

ЦИКЛАМА

Популярно стайно цвете, което привлича с ярки или нежни цветове и приятен аромат. За съжаление цикламата може да е опасна за здравето. Грудките й съдържат отровно вещество, което предизвиква възпаление на кожата или раздразнение.

ШЕФЛЕРА

Шефлерата е голямо храстово растение, изключително популярно за отглеждане в дома. Всички части на това растение съдържат отрова, която води до раздразнение на кожата. Опасна е и при вътрешно приложение.

СПАТИФИЛУМ

Вечнозелено растение от Южна Америка с красиви бели цветове и лъскави листа. Статифилумът е чудесен пречиствател на въздуха. Но е и опасен, ако се погълне от животно или човек. При хората това води до гадене, трудности в говоренето и подуване на езика и устата. На животните растението причинява повръщане, дехидратация, диария и липса на апетит.

МЕЧ /САНСЕВИЕРА/

Известно още като “свекървен език” това растение предпазва дома от негативна енергия и лоши чужди мисли. Поверието гласи, че носи късмет. Но истината е малко по-различна. Мечът е токсичен повече за животните и по-малко за хората. На хората причинява краткотрайни болки в устата, а на домашните любимци - гадене, болка, прекомерно слюноотделяне.

БРЪШЛЯН

Едно от най-разпространените растения у нас - отглежда се както у дома, така и в двора, по фасадите на сградите. Най-опасни са плодовете му. За щастие стайният бръшлян обикновено не носи плодове, но листата му са токсични и водят до отравяне на домашни любимци. При хората може да доведе до дразнене на кожата. В никакъв случай не трябва да се поглъща. Особено при големи количества последствията са тежки: обрив, треска, конвулсии.

ДИФЕНБАХИЯ

Много популярно домашно растение. Всички зелени части съдържат отрова, която води до сълзене на очите, зачервяване на кожата и силна алергична реакция. Избягвайте да го отглеждате, ако в дома имате малки деца или домашни любимци.

ФИЛОДЕНДРОН

Много популярно и лесно за отглеждане растение. Съдържа кристали от калциев оксалат, които са отровни за животни и хора. Ако човек погълне листа от филодендрон, може да получи подуване на устата и проблеми с кожата. При поглъщане но голямо количество, резултатът може да е фатален, най-вече за деца и домашни любимци.

КАЛАДИУМ

Всички части на това симпатично и популярно растение са токсични. Каладиумът съдържа оксалат, който води до болки в гърлото и дразнене на устата, ако се погълне. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес