Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с тези 5 фрази, за да не разгневите събеседника си

07 октомври 2024, 18:30 часа

Ако наистина искате да помогнете на половинката си, а не да развалите още повече нейното или неговото настроение, подбирайте по-внимателно думите си.

Дори най-позитивните и весели хора имат лоши дни. Ние не сме роботи и затова всеки изпитва негативни емоции и тъга от време на време.

Да подкрепиш друг човек в трудни моменти е истинско изкуство. Понякога намирането на правилните и необходими думи може да бъде трудно, дори в случаите, когато трябва да успокоите дори най-близките си.

Още: 7 фрази, които ще ви помогнат да поддържате адекватно всеки разговор

Има доста възможности за това, което можете да направите, защото всичко зависи от характеристиките на вашия партньор. Основното нещо е да не правите неща, които не само няма да ви помогнат да се почувствате по-добре, но, напротив, само ще влошат ситуацията.

Психолозите идентифицират няколко фрази, които определено не трябва да казвате на половинката си в лош ден.

 

„Можеше да бъде и по-лошо“

Още: 5 неща, които мъжете не трябва да казват на жените

Нека бъдем честни: кой се успокоява с тази фраза? Съдържа скрит намек, че чувствата на партньора ви за случилото се са преувеличени. Това може да ги накара да се чувстват виновни за своето разстройство.

Подобни сравнения рядко носят утеха и често карат човек да се чувства по-сам в своите трудности.

 

„Знам точно как да разреша проблема ти“

Още: 6 неща, за които не дължите обяснение

Тази фраза може да крие искрено желание за помощ. Много хора трудно се справят с чувствата като цяло, така че им е по-лесно да предложат конкретни решения, отколкото да изразят съчувствие.

Често обаче хората споделят с нас наболелите си проблеми не защото искат съвет. Понякога те просто трябва да бъдат изслушани.

 

 „Това е толкова малко нещо!“

И няма значение дали наистина мислите така или вярвате, че така можете да развеселите партньора си. Във всеки случай подобно обезценяване само влошава нещата. Проблем, който може да не изглежда сериозен за вас, всъщност може да причини много безпокойство на половинката ви. Не трябва да увеличавате емоционалната дистанция помежду си.

Дайте му време да остави настрана емоциите си и самостоятелно да оцени трезво ситуацията.

 

"Само се успокой"

Невероятно, но e истина: изразът „успокой се“ като правило дава точно обратния ефект. Тези думи могат да изглеждат като пренебрежителни и покровителствени, намеквайки, че емоциите на вашия партньор са проблем, който трябва бързо да бъде разрешен.

Изглежда, че намеквате, че той прекалява и не е в състояние да контролира чувствата си без вашата помощ.

 

 „И аз се чувствам зле“

Може би си мислите, че тези думи ще насърчат партньора ви - че той не е единственият, който се сблъсква с трудности. Освен това, на много хора им е най-удобно да говорят за себе си. Въпреки това, най-добре е да избягвате да се опитвате да обърнете какъвто и да е разговор срещу себе си. Оставете партньора си да се изкаже.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес