Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо майонеза – ето какво може да ползвате

11 юни 2023, 19:00 часа

Знаете ли какво съдържа майонезата? Яйчен жълтък, растително масло, сол и горчица. Фабричната съдържа и множество консерванти, модифицирана скорбяла и емулгатори, което не я прави сред полезните храни, препоръчвани от диетолозите и специалистите по хранене затрапезата ви, ако се грижите за здравето и фигурата си.

Домашната майонеза е по-добрият вариант, ако не може да се преустановите консумацията и да изберете друг сос вместо майонеза. Родените доста преди 89 година вероятно помнят купонните години и времената, в които майките ни забъркваха домашна майонеза от олио и жълтъци. Макар това да е било от недоимък и липса на продукти в магазина, сме имали късмета да консумираме домашно приготвена майонеза, която със сигурност е по-прясна и по-полезна от купешката.

Приготвяйки домашна майонеза, може да контролирате количеството мазнини в нея и да я забъркате по-лека и по-полезна от купешката. Домашната не съдържа консерванти, оцветители и други съставки, от които организма ви не само няма нужда, но могат да навредят и на здравето ви.

Внимавате с консумацията на майонеза в горещите летни дни, тъй като може да се окаже опасна за здравето ви и да предизвика бактериална инфекция или стомашно-чревно разстройство, ако е съхранявана дори за кратко неправилно и изложена на високи температури. Внимавайте с консумацията на майонеза и ако сте бременна. Дамите, които очакват наследник, трябва да внимават с домашната майонеза повече, отколкото с купешката, тъй като приготвената в дома, макар да е прясна, съдържа сурови яйца, които не са препоръчителни за консумация през бременността.

Какво може да консумирате през лятото или по време на най-вълнуващия период в очакване на бебче вместо майонеза, което да е не просто по-безопасно, но и по-полезно, по-богато на витамини, минерали и ценни за здравето вещества?

Можете да си направите цял буркан домашна майонеза за 30 секунди

Какво да сложим на трапезата вместо майонеза през лятото?

Нуждаете се от вкусен дресинг за салатата си или за хапване върху сандвича, който да замести майонезата? За щастие алтернативите са много и може да изпробвате всички, докато откриете своята, или да изберете онази, която отговаря на пълно на нуждите, предпочитанията и вкусовете ви. Опитните кулинари могат да ви предложат десетки заместители на майонезата според ястието, за което ви е нужна, които са и по-вкусни, и по-полени от нея.

- Майонеза за диета

Майонезата по принцип е пълна с калории и мазнини. Тази обаче е диетична, богата на белтъчини. И е идеална за сандвичи. В тази вкусна кулинарна наслада, която може да използвате вместо майонеза, се съдържа не олио, а извара. Това я прави богата на полезни вещества и бедна на калории.

Идеална дори за нисковъглехидратна диета. За да я приготвите са ви нужни мека извара, лимонов сок и по един жълтък и по 5 гр. горчица за всеки 100 грама извара. Става ароматна, пухкава и наподобява вкуса на майонезата, така че е идеална за тези, които са пристрастени към него. Необходим ви е блендер или миксер и 3 минути и тази вкусотия, която ви предлагаме да си забъркате вместо майонеза, е готова.

- Слънчоглед и синапено семе – да видим дали ще стане

Олиото е продукт, добит и произведен от слънчоглед. Горчицата е от синапено семе. Какво ли би станало, ако си забъркате домашна майонеза от тези два изходни продукта? Ами просто по-полезен сос, който прилича на майонезата, но е пълноценен продукт. Имайте предвид обаче, че този сос, който може да използвате вместо майонеза, е по-трудоемък и времеемък. Изисква накисване на семената за ден, преди да се смелят с добавени по лъжичка мед и сол. Определено не е най-мързеливото сосче, но вкусът си заслужава.

Домашна майонеза - по-вкусна от купешката и готова за пет минути!

- Различният сос

Не държите вкусът да копира изцяло този на майонезата, а просто се нуждаете от апетитен и ароматен сос, който да добави вкус към ястието ви, но да е полезен и пълноценен? Кулинарните майстори съветват да си забъркате сос с бадеми. Накисвате си за ден, добавяте лъжица мед, лъжица прясно изцеден сок от лимон и малко парче джинджифил и блиндирате всички съставки или ги разбъркайте с миксера, като добавите и щедро количество вода. Следва да получите течно съдържание,  а не сос с консистенцията на майонеза, имайте предвид това.

- Свежо и леко

Ако е горещо и се нуждаете от нещо свежо, студено и леко, изберете млечен сос. Може да си го забъркате, като добавите към кофичка кисело мляко подправки като магданоз, чесън, копър и дори любимите си ядки. Сервирайте млякото от хладилник, за да е наистина освежаващо. Този сос се приготвя бързо, може да го трансформирате по свое желание, като запазите киселото мляко в основата на соса и освен че е полезен и лек, е и вкусен, и диетичен. Ще се изненадате и колко добре стои до хапки – местни или със сирене.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес