Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влага по стените през зимата – ето какво се прави!

24 ноември 2023, 12:52 часа

През зимата влажността в едно жилище трябва да бъде в диапазона от 30% до 45%, но не повече от 60%, а през лятото - не повече от 65%. Какво причинява прекалената влага през зимата? Има няколко най-чести причини за появата й.

Студ от външни стени

Лошата топлоизолация на външните стени създава много проблеми, един от които е високата влажност.

Климатични особености

В някои региони високата влажност е характеристика на климата, която трябва да се вземе предвид при монтажа на отопление и вентилация.

Проблеми с хидроизолацията на покрива, стените и сутерена

Най-често това се отнася за отделни къщи и неизправни жилищни блокове.

Прекъсвания в отоплителната система

Липсата на отопление или нарушаването на температурните стандарти по време на работа на отоплителната системата провокира появата на влага.

Неправилна работа на вентилацията или нейното отсъствие

Обмяната на въздух между вътрешната и външната среда е ключов фактор за нормализиране на нивата на влажност: ако няма движение на въздуха, тогава проблемите с влагата са гарантирани.

Как да се отървем от влагата вкъщи – лесен и бърз метод

Как да решим проблема с влагата?

Има две често срещани причини за висока влажност в жилището: проблеми с отоплението и лоша вентилация.

Ако отоплението работи стабилно и температурата в стаите е нормална, тогава всичко е въпрос на вентилация. Според санитарните стандарти притокът на чист въздух от улицата трябва да бъде най-малко 30 куб. м на човек в час. Ако е по-малко, тогава дихателните продукти, отделяни от хората, започват да се натрупват в апартамента с течение на времето – сред тях въглероден двуокис и влага.

Ситуацията се утежнява от пластмасовата дограма на прозорците, която, за разлика от дървената, почти не пропуска въздух. Запомнете - в периода, когато отоплението все още не е включено, а навън е студено, прозорците веднага се запотяват отвътре. Това предполага, че излишната влага не напуска стаята заедно с въздуха, а кондензира върху стъклата.

Как да премахнете влагата в апартамент?

Ако проблемът възникне поради липса на обмяна на въздух, тогава отговорът ще бъде прост - организирайте въздушния поток в необходимия обем. Да, проветряването е отлично решение, но е подходящо само за локални ситуации - когато високата влажност е поради много пране, след готвене или общо почистване. Като постоянна мярка вентилацията не е най-добрият вариант.

Има причини, поради които вентилацията е проблематична за постоянно използване. През зимата това са студове, ледени течения и загуба на топлина. Междувременно през зимата проблемът с излишната влага става особено актуален. Колкото по-висока е температурната разлика между вътрешната и външната среда, толкова повече влага се кондензира във вътрешната атмосфера.

Монтаж на вентилация

С такова устройство проветряването в къщата ще бъде пълно - в стаите влиза чист въздух, който по този начин измества „стария“ въздух. Излишната влага постоянно ще отива в изпускателната вентилация заедно с „отпадъчните“ въздушни маси.

Как да се справим с влагата у дома – забравете за проблема

Проблемът с високата влажност в техническите и санитарните помещения

В допълнение към жилищните помещения, вентилацията ще бъде незаменима в котелни, басейни, сауни и други с висока влажност. Ако площта на такива помещения е малка, тогава инсталирането на вентилация ще бъде достатъчно за отстраняване на излишната влага. В помещения с висока влажност и голяма площ, в допълнение към вентилацията, се препоръчва да се инсталира въздушен обезвлажнител - устройство, което е в състояние едновременно да движи голям обем въздух.

Обобщение

Ако излишната влажност във вашето жилище се е образувала поради пране, готвене или други местни причини, тогава монтираната дългосрочна вентилация ще бъде достатъчна, за да я премахнете. Постоянната, но незначителна излишна влага може да се елиминира с помощта на вентилатори, които се монтират на аспиратори. По-сложните случаи изискват и по-драстични решения - като инсталиране на битова приточна вентилация, която да осигури стабилен въздухообмен в къщата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес