Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусни факти за шоколада

01 февруари 2022, 14:25 часа

Шоколадът несъмнено е най-любимият сладкиш на много хора по цял свят. Наистина е много трудно да се намери човек, който да не го обича! Естествено, все пак, трябва да консумирате шоколад умерено, в противен случай това ще се отрази негативно на организма ви.

1. Древните маи не използвали монети като пари, вместо това обменяли какаови зърна. Историците смятат, че са ги използвали като валута, от която правели шоколад.

2. Войниците в някои американски военни части през ХVІІІ век получавали заплатите си в шоколад.

3. Шоколадът е по-полезен за здравето от целувката. Учените са установили, че шоколадът допринася повече за по-добрата мозъчна функция и насърчава производството на повече ендорфини в сравнение с целувката, която също оказва здравословно въздействие върху организма.

4. Какаото ускорява бързото възстановяване след натоварена физическа тренировка. Това е свързано с голямото количество минерали и хранителни вещества, включени в какаовата напитка.

5. Черният шоколад е богат на антиоксиданти. Има лечебен ефект върху сърдечно-съдовата система и понижава кръвното налягане. Ако се консумират всеки ден само по 100 грама натурален черен шоколад, това значително намалява риска от сърдечни заболявания.

6. Всяко стандартно блокче шоколад съдържа приблизително 50 мг кофеин. Същото количество ни предоставя и една чаша кафе еспресо.

7. Белият шоколад всъщност не е шоколад. Той се прави от какаово масло, а не от обичайните смлени зърна. Поради факта, че маслото е безвкусно, се разрежда с млечна мазнина, овкусява се и се подслажда със захар.

8. Названието „шоколад” идва от думата, използвана от ацтеките – „чоколатъл“, която означава „горчива вода”. Причината е, че оригиналният вкус на шоколада, преди да бъде изобретена захарта, е горчив. Днешният му сладък вкус се дължи именно на нея, а не на свойство на самия шоколад.

9. Какаовото дърво се наричало още „храна на боговете”. Ученият-ботаник Карл Линей бил истински любител на шоколада. През 1753 г. той нарекъл какаовото дърво „Theobroma cacao“, което буквално може да се преведе като „Какао, храната на боговете“.

10. През ХVІІІ век шоколадовото мляко било изобретено на остров Ямайка от ирландския ботаник Ханс Слоун. Хората, живеещи на острова, му дали зърна от дървото, които той смесил с мляко, за да утоли жаждата си. Така се родило познатото днес на всички ни какао.

11. В света съществуват 4 основни разновидности на шоколада. Повечето хора се заблуждават, че има само черен, млечен и бял шоколад. Въпреки това, можете да намерите и светъл вид. Светлият шоколад се състои от 32% какао.

12. Според американски учени, шоколадът включва над 600 различни вкусови компонента. Докато, например, в бялото вино има само около 200.

13. За да направите 10 шоколадови блокчета, ви трябва годишна реколта какаови зърна от цяло дърво.

14. Американската шеф-готвачка Рут Грейвс Уейкфийлд изобретила прочутата американска шоколадова бисквитка през 30-те години на ХХ век. Тя искала да почерпи гостите на своето заведение със сладки, но заменила маслото с шоколадови парченца. Така се получил един от най-популярните американски сладкиши.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес