Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте как правилно да дезинфекцирате четката си за зъби, за да се предпазите от бактерии

23 септември 2021, 16:10 часа

Устата ни съхранява милиони микроби, даже и на тези, които живеят в плаката на зъбите ни, така че не е новина, че те се събират върху вашата четка.

Но бактериите от тоалетната ви също могат да попаднат върху четката ви. Когато пускате водата в тоалетната, въртящата се вода, която премахва отпадъците от чинията, се комбинира с малки частици от тези отпадъци, изстрелвайки аерозолизирани изпражнения - наречени фекални колиформни бактерии - в пространството.

Това състояние е известно като тоалетна струя, която може да достигне до няколко метра. И проучванията показват, че може да стигне и четката ви за зъби.

Дори и да не ви се вярва, че микробите върху четката могат директно да причинят здравословни проблеми, редовното почистване на четката за зъби, съхраняването й правилно и знанието кога да се смени е от значение  за добрата  хигиена на устата.

В края на краищата, какъв е смисълът да миете зъбите си, ако четката ви не е чиста? Ето как да предотвратите разпространението на микроби към и от четката за зъби и как да я почистите. 

1. Мийте ръцете си непосредтсвено преди и след работа с четката за зъби

Първо, важно е да използвате сапун и вода в продължение на 20 секунди, когато докосвате четката си за зъби.

Ръцете ви са основните носители на предаване на бактерии и вируси, така че измиването на ръцете преди и след четкане ще съдейства за спиране на  разхвърлянето на микроби към и от четката ви.

2. Изплакнете и съхранявайте по правилата четката си за зъби

Трябва да изплаквате добре четката  с вода от чешмата след всяка употреба, за да отстраните останалите частици храна, паста за зъби и остатъци от плаки.

След изплакване я съхранявайте в изправено положение и я оставете да изсъхне на въздух. Бактериите, които живеят в четката ви, са предимно анаеробни, което означава, че умират в присъствието на кислород, така че изсушаването на въздух ще убие повечето от тях.

В допълнение, микробите процъфтяват във влага и затворени контейнери или шкафове, така че е важно да ги оставите на открито.

3. Правете дезинфекция на четката за зъби

Ако искате още предпазни мерки - или, да речем, изпуснете четката за зъби на пода и тя е видимо замърсена - може да поискате да направите дезинфекция четката си за по-добро унищожаване на микробите.

Водородният пероксид е отличен дезинфектант, който е способен да унищожи основните компоненти на зародишните клетки и да дезактивира широк спектър от микроорганизми. Антисептичната вода за уста съдържа различни активни съставки, като алкохол , ментол и евкалиптол, които могат да убият бактериите.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес